Ciocănești Dunăre, noua destinație de cicloturism din Călărași

0
1135

București, 6 octombrie 2018. WWF-România alături de Outhentic Cycling Romania au inaungurat 5 trasee de cicloturism în jurul uneia dintre cele mai importante zone naturale protejate din județul Călărași: Ciocănești Dunăre.

Ciocănești Dunăre este una dintre ariile naturale protejate Natura 2000 desemnată de România pentru protejarea speciilor de păsări specifice zonelor umede. În ultimii 10 ani, WWF-România a lucrat alături de comunitatea locală pentru a dezvolta o serie de mecanisme care să o ajute să obțină bunăstarea respectând principiile unei vieți durabile.

Sâmbătă în cadrul evenimentului găzduit de comunitatea din Ciocănești, a fost testat unul dintre cele 5 trasee de cicloturism care pornesc și se încheie la Ferma piscicolă Ciocănești și de care te poți bucura în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție sau de experiența pe două roți. Traseele propuse însumează peste 550km și sunt gândite pentru a fi parcurse cu bicicleta electrică sau cu bicicleta normală într-un interval de 1-3 zile. Ferma reprezintă locul de unde vei putea împrumuta una dintre cele patru biciclete electrice disponibile și de unde poți consulta și lua cu tine  harta realizată special pentru aceste rute de cicloturism.

De-a lungul acestor trasee, vei avea ocazia să admiri peisaje naturale caracteristice zonelor umede, cu lacuri, mlaștini, stuf și sute de specii de păsări protejate care își petrec vara în țara noastră. În plus, prin satele pe care le leagă aceste trasee vei avea ocazia să întâlnești dulgheri, împletitori, fierari, tâmplari, oameni deosebiți care duc mai departe meșteșuguri, în unele locuri, de mult dispărute.

Ciocănești Dunăre, un colț de deltă în Călărași

Iar dacă tot ai ajuns în această zonă, ia-ți un răgaz pentru o plimbare pe jos prin mini-delta din vecinătatea fermei. Natura și bogăția de specii de păsări atrage iubitorii de birdwatching din întreaga țară. Ciocănești Dunăre încă este o zonă în care natura are cele mai mari drepturi. Prezența unui număr atât de mare de păsări se datorează atât activității piscicole din zonă (deci accesului la hrană), cât și faptului că în vecinătatea bulgărească există, de asemenea, o arie naturală protejată, Srebarna. Aici vei întâlni negreșit pelicanii comuni și creți, cormoranii mari și mici, rața roșie, stârcii cenușii și de noapte sau egretele mari și mici. Pe lângă acestea se văd cu ochiul liber sute de lișițe, chirighițe cu obraz alb, lebede, țigănuși și, să nu uităm de minunatul dans nupțial de neratat al corcodeilor.

 

Trasele și evenimentul au fost realizate în cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării” (LENA – Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region) cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene prin Programul Transnațional Dunărea (succesorul Programului de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei – SEE). Scopul proiectului este de a consolida abordări comune și integrate, și politici în folosul conservării și utilizării sustenabile a zonelor protejate (Natura 2000) din lunca Dunării și de-a lungul afluenților, care să ducă la crearea unor noi surse de venit în zonă bazate pe natură. Află mai multe detalii despre proiect accesând website-ul www.interreg-danube.eu/lena.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here