Christine Lagarde a fost numita director general al FMI

0
812
fmi-sigla

fmi-siglaMinistrul de Finante al Frantei, Christine Lagarde, a fost numit marti director general al Fondul Monetar International (FMI) de catre board-ul institutiei financiare, pentru un mandat de cinci ani incepand din 5 iulie.

 

Determinarea ca negociator si experienta in privinta crizei din zona euro ii vor asigura, probabil, noului sef al FMI, Christine Lagarde, prima femeie care ocupa aceasta functie, preluarea fara probleme a conducerii institutiei, confruntata cu unele din cele mai grave provocari din istoria sa.

Carisma si expertiza in relatii internationale obtinute in timpul mandatului de ministru de Finante al Frantei vor cantari greu in relatia cu guvernele din intreaga lume odata cu preluarea postului de la fostul director general Dominique Strauss-Kahn.

Sustinatorii afirma ca Lagarde, in varsta de 55 de ani, va avea suficienta forta politica pentru a forta statele supraindatorate din zona euro sa implementeze reformele bugetare promise.

Totusi, lipsa unei cariere in mediul academic economic si probabilitatea ca Lagarde sa continue aceleasi politici conservatoare care nu au reusit sa rezolve criza din zona euro ingrijoreaza o parte a analistilor.

Lagarde are reputatia de a obtine rezultate sub presiune – in timpul discutiilor din februarie dintre statele G20 a adus China la un compromis in privinta modalitatilor de a rezolva dezechilibrele economice. Noul sef al Fondului si-a dovedit capacitatile de negociere in urma cu zece ani, devenind prima femeie presedinte al firmei americane de avocatura Baker & McKenzie.

Printre provocarile cheie ale noului sef al vor fi obtinerea unui acord al liderilor statelor importante pentru reducerea deficitelor comerciale si a altor dezechilibre ale economiei globale. Lagarde a afirmat ca va creste capacitatea de raspuns a FMI la problemele tarilor sarace si va intensifica supravegherea economiilor pentru a preveni noi crize.

Lagarde s-a alaturat biroului din Paris al firmei de avocatura Baker & McKenzie la 25 de ani, dupa obtinerea unui masterat in legislatia muncii si limba engleza.

Nascuta in Paris, sub numele de Christine Lallouette, noul sef al FMI promoveaza cresterea numarului de femei in posturi de directori.

Lagarde a fost numita marti director general al FMI de catre board-ul institutiei financiare, pentru un mandat de cinci ani incepand din 5 iulie. Functia este vacanta de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, respinse de fostul oficial. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here