Chiriile, in hibernare pe timp de iarna? Nicidecum! Vezi cum au evoluat preturile din toamna incoace

0
1126

Cartierul Drumul Taberei este „campion” la scaderi, in vreme ce zona Titan se situeaza la polul opus.

Dupa declinul semnificativ consemnat in ultimii aproape sase ani, la inceputul lui 2014, piata bucuresteana a inchirierilor de apartamente da semne de stabilizare. Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, preturile cerute de proprietari in luna ianuarie releva nu doar scaderi fata de perioada de toamna (moment de varf al cererii pentru aceasta piata), ci si cresteri, pentru anumite categorii de locuinte. O asemenea evolutie este specifica unei piete in cautarea unui prag de stabilizare, in care au loc variatii firesti, atat in plus, cat si in minus. Analiza ia in calcul preturile medii cerute in cinci cartiere din Capitala pentru apartamentele vechi cu una, doua si trei camere, la nivelul lunii octombrie 2013 si ianuarie 2014.

Din octombrie 2013 pana in luna ianuarie a acestui an (inclusiv), chiria medie ceruta pentru o garsoniera in zona Dristor-Vitan Vechi s-a diminuat cu 2,7%, de la 258 de euro pe luna, pana la 251 de euro pe luna. Un declin ceva mai mare a fost consemnat pe segmentul unitatilor locative tricamerale, unde pretentiile proprietarilor sunt acum cu 3,3% mai reduse fata de perioada de varf a pietei, situandu-se la o medie de 383 de euro pe luna (de la 396 de euro pe luna). Chiriile cerute pentru apartamentele cu doua camere, pe de alta parte, s-au majorat cu 3,3% in perioada mentionata, de la 332 de euro, la 343 de euro pe luna.

In Drumul Taberei a avut loc cea mai mare scadere a preturilor (dintre cartierele analizate) in ultimele trei luni. Aici, garsonierele s-au ieftinit cu 8,4%, de la o medie de 225 de euro, pana la 206 euro pe luna. Proprietarii unitatilor bicamerale si-au redus asteptarile cu 3,8%, de la 291 de euro, pana la 280 de euro pe luna, in vreme ce pretul cerut pentru apartamente cu trei camere s-a mentinut constant, la o medie de 330 de euro pe luna.

In Militari, reduceri de pret au fost consemnate la o singura categorie de apartamente dintre cele trei analizate. Astfel, locuintele cu doua camere s-au ieftinit cu 2,9%, de la o medie de 309 euro, la 300 de euro pe luna. Pretul cerut pentru o garsoniera s-a majorat insa cu 2,5%, de la 239 de euro, la 245 de euro pe luna. O evolutie ascendenta a avut loc si pe segmentul unitatilor locative tricamerale, ce pot fi inchiriate in prezent cu 355 de euro pe luna, valoare cu 4,4% mai ridicata fata de cea valabila in luna octombrie (de 340 de euro pe luna).

In Tineretului-Timpuri Noi, scaderi au fost consemnate pe segmentul garsonierelor si pe cel al locuintelor cu doua camere. Pretul cerut pentru cele dintai a scazut cu 1,8%, de la 278 de euro, pana la 273 de euro pe luna. in cel de-al doilea caz, a avut loc un declin de 2,4%, pana la o valoare medie de 371 de euro pe luna (fata de 380 de euro pe luna). Apartamentele cu trei camere, pe de alta parte, au inregistrat o crestere de 1,2% a chiriei medii in ultimele luni, de la 431 de euro, pana la 436 de euro pe luna.

Dintre cartierele analizate, Titan este zona cu cele mai mari cresteri consemnate in ultimele luni pe segmentul inchirierilor. Aici, garsonierele pot fi inchiriate in prezent la un pret mediu de 258 de euro pe luna, cu 4% mai mult decat pragul de 248 de euro pe luna atins in toamna. Pretentiile proprietarilor de apartamente cu doua camere s-au majorat cel mai mult, cu 8,4%, de la 311 euro pe luna in octombrie, pana la 337 de euro pe luna in ianuarie. Segmentul unitatilor locative tricamerale este singurul care s-a inscris pe un trend descendent al preturilor in perioada analizata; valoarea medie de listare pentru acestea este de 354 de euro, cu 1,1% mai putin decat nivelul de 358 de euro consemnat in a doua luna de toamna. (Adriana Lefter, imobiliare.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here