China, prioritate pentru Camera bucuresteana

0
717

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat un Forum romano-chinez, eveniment prilejuit de vizita in Romania a unei misiuni de afaceri din R. P. Chineza, initiata si coordonata de China Council for the Promotion of International Trade – Beijing Subcouncil (CCPIT Beijing), institutie cu atributii similare unei camere de comert si industrie zonale.

Din delegatie au facut parte reprezentanti ai unor fonduri de investitii, companii ce activeaza in domeniile energiei obtinute din surse regenerabile, industriei hoteliere, echipamentelor pentru incalzirea si racirea spatiilor industriale, comerciale, de birouri si de locuit, firme de constructii, investitori in proiecte IT, asociatii culturale, reprezentanti ai mestesugarilor, firme interesate de agricultura ecologica, asociatii de femei de afaceri. Interesul membrilor misiunii chineze s-a indreptat, in principal, catre identificarea de noi oportunitati de afaceri si de investitii, de cooperare in proiecte, dar si catre export-import.

Evenimentul organizat de Camera bucuresteana a constituit un bun prilej pentru oamenii de afaceri prezenti de a dobandi informatii verificate despre mediile de business din cele doua tari, dar si despre modalitatile concrete in care CCIB sprijina companiile romanesti interesate sa-si exporte produsele si serviciile pe piata chineza si contribuie la atragerea de investitii chineze in Romania. Astfel, in interventia sa, Mihai Andritoiu, vicepresedinte CCIB si presedintele Sectiunii Comert a Camerei bucurestene, a punctat: „Romanii sunt interesati de piata chineza, insa, cel putin la inceput, au nevoie de ajutor. Acesta este unul dintre motivele pentru care, in luna octombrie 2012 am deschis la Beijing, cu sprijinul Ministerului roman al Afacerilor Externe, o reprezentanta a Camerei bucurestene. Datorita acestei structuri, companiile romanesti beneficiaza de promovarea produselor si serviciilor, de asistenta si consultanta specializata pentru incheierea de contracte cu cei mai potriviti parteneri, precum si de studii de piata personalizate”.

Pe de alta parte, vicepresedintele Camerei bucurestene a subliniat faptul ca, urmare a informatiilor furnizate de reprezentanta CCIB de la Beijing, s-a reusit atragerea de investitori chinezi in diverse domenii de activitate, cum ar fi: industrie, agricultura, sanatate si turism, inclusiv turism balnear.
La randul sau, vicepresedintele CCPIT Beijing, Zhang Gang, a scos in evidenta buna colaborare a institutiei pe care o reprezinta cu CCIB, in baza acordului de colaborare incheiat in anul 2011, forumul de la Bucuresti fiind un exemplu relevant. Prezentand membrii delegatiei, seful delegatiei chineze a precizat ca CCPIT Beijing reuneste cele mai importante intreprinderi, asociatii si grupuri economice din capitala chineza si are ca principale obiective: promovarea comertului exterior, introducerea de tehnologii avansate, cooperarea tehnologica si schimbul de informatii intre R.P.Chineza si alte tari.

In cadrul Forumului, participantii au avut ocazia de a-si prezenta obiectivele: identificarea de clienti, de furnizori sau parteneri de afaceri, cunoasterea conditiilor si posibilitatilor investitionale si de a intra in dialog cu ceilalti participanti in cadrul sesiunii de networking.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here