Cercetatorii americani au inventat masina care te ascunde in timp. Afla ce este "invizibilitate temporala"!

0
592
clepsidre-timp-viata

clepsidre-timp-viataFizicienii americani finantati de Pentagon au anuntat, miercuri, ca au conceput un sistem de „invizibilitate temporala”, care are capacitatea de a face ca un eveniment sa devina complet nedetectabil timp de o fractiune de secunda.

Acest dispozitiv experimental este inspirat din cercetarile efectuate pentru realizarea celebrei „pelerine a invizibilitatii”, promovata de filmele din seria „Harry Potter”. insa, in loc sa incerce sa mascheze un obiect in spatiu, ea il ascunde in timp, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature.

„Rezultatele noastre reprezinta un pas important spre obtinerea unei pelerine spatio-temporale complete”, a declarat Moti Fridman, profesor la Universitatea Cornell din New York, coordonatorul acestui studiu.
Dispozitivul fizicienilor americani foloseste proprietatile spectrului luminos vizibil si faptul ca diversele culori care il compun se deplaseaza cu viteze usor diferite.

Aceasta pelerina a invizibilitatii „temporale” incepe prin a difuza o raza de lumina verde intr-un cablu de fibra optica. Aceasta raza traverseaza apoi o lentila care o imparte in doua frecvente distincte: o lumina albastra, care se propaga putin mai repede decat raza verde de origine, si o lumina rosie, care este putin mai lenta.

Diferenta de viteza dintre cele doua raze astfel obtinute este accentuata si mai mult prin interpunerea unui obstacol transparent.

La final, se obtine un fel de „decalaj temporal” intre raza rosie si cea albastra care „calatoresc” prin fibra optica.

Este vorba de o diferenta minuscula, de doar 50 picosecunde, dar suficienta pentru a intercala o descarcare a unei raze laser cu o frecventa diferita de lumina care trece prin fibra optica.

Dupa aceasta scurta descarcare a laserului, raza rosie si albastra vor suporta un tratament invers: un nou obstacol va accelera de aceasta data raza rosie si o va incetini pe cea albastra, iar o lentila va reuni cele doua fascicule pentru a produce o singura raza, de culoare verde.Descarcarea de laser, cu o durata de 40 de picosecunde, este inca prezenta, dar cum ea nu face parte din fluxul de fotoni din lumina reconstituita, ea ramane total nedetectabila.

Procedeul seamana cu trecerea la nivel cu calea ferata, au declarat Robert Boyd si Zhimin Shi de la Universitatea Rochester din New York. Atunci cand trece un tren, masinile se opresc in fata barierei, generand astfel „o gaura” in fluxul ce reprezinta traficul auto. Dupa trecerea trenului, masinile accelereaza, pana le prind din urma pe celelalte. Pentru un observator exterior, fluxul circulatiei pare absolut normal si nu exista nicio dovada a trecerii trenului prin intersectie.
Cercetatorii doresc, in urmatoarea etapa, sa creasca suficient de mult „falia temporala” care mascheaza un eveniment.

Ei considera insa ca aceasta invizibilitate temporala ar putea avea deja aplicatii imediate, in domeniul securizarii comunicatiilor.

Acest procedeu permite fractionarea semnalelor optice si le face sa calatoreasca cu viteze diferite, inainte de a le reasambla, fapt care face ca datele sa fie extrem de greu de interceptat.

Testele efectuate de echipa coordonata de Moti Fridman sunt finantate in parte de DARPA, o agentie din Ministerul Apararii american, specializata in punerea la punct a tehnologiilor futuriste, care par ca tin de domeniul science-fiction, si care vor putea fi utilizate in scopuri militare.

Aceasta agentie a pus la punct in anii 1960 un sistem de transmisie de date intre computere, punand astfel bazele unui sistem care urma sa devina ulterior reteaua de internet actuala. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here