Centralele nucleare japoneze: documente falsificate si instrumente defecte

0
641

„What the hell is going on?”, intrebarea suparata a premierului japonez care se declara nemultumit marti de modul in care Tokyo Electric Power Company gestioneaza criza de la Centrala nucleara Fukushima devine cu atat mai justificata miercuri, dupa explozii, incendii, dar si dezvaluirile aparute la Wikileaks privind securitatea nucleara.

In urma cu doi ani un oficial american se declara, conform unor documente publicate de Wikileaks si preluate de Guardian, „dezamagit” de prestatia lui Tomihiro Taniguchi de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), dar si de practicile japoneze in materie de securitate nucleara: „Tomihiro Taniguchi a fost un manager slab, mai ales in privinta practicilor de siguranta nucleara japoneze, fiind o dezamagire pentru Statele Unite pentru modul in care a tratat Oficiul pentru Securitatea Nucleara”.
Taniguchi detinuse anterior functia de director al institutiei care monitoriza siguranta centralelor dupa cutremure, iar in 2001 devenise director adjunct al Departamentului pentru Siguranta si Securitate din cadrul AIEA. Taniguchi a demisionat dupa ce un alt japonez, Yukiya Amano, a devenit director general al AIEA in septembrie 2009. inainte de a demisiona, Taniguchi declara in 2008 ca membrii comunitatii internationale ar trebui sa se concentreze mai mult pe siguranta centralelor nucleare, conform unui alt document diplomatic dezvaluit de WikiLeaks. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here