Ce sunt filamente policarbonat PC pentru imprimante 3D?

0
1277

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/FB1vd3XT_zQ

Filamentele policarbonat pentru imprimantele 3D, cunoscute și sub denumirea de filamente policarbonat PC, sunt materiale termoplastice rezistente, folosite în printarea 3D. Filamentul de policarbonat are mai multe utilizări în aplicațiile de zi cu zi. Este un bun izolator termic și are proprietăți rezistente la căldură. Policarbonatul este folosit în stocarea datelor pentru discuri compacte, DVD și Blu-Ray. De asemenea, se folosește în aplicații medicale și pentru piese de smartphone. Este folosit în mod obișnuit pentru protecția ochilor și, după laminare, pentru a fabrica sticlă antiglonț.

Filamentul policarbonat este un material potrivit pentru printarea 3D, grație rezistenței sale. Nu se sparge, asemenea plexiglasului și are tendința să se îndoaie și să se deformeze, similar cauciucului dur până când, în cele din urmă, se rupe. De asemenea, are o claritate optică foarte mare. PC-ul absoarbe multă umiditate din aer și este un material higroscopic. Cel mai bine este să-l depozitați într-un recipient etanș atunci când nu-l folosiți. Chiar și în timpul utilizării, materialul poate deveni neimprimabil timp de 24 de ore, dacă mediul este unul umed. Prin urmare, este esențial să-l păstrați într-un recipient etanș.

Filamentul uscat pentru PC se va imprima mult mai compact si uniform. În schimb, filamentul care a absorbit umezeala se va imprima alb și cu bule. Temperatura de extrudare a filamentului policarbonat este în general de 260 grade Celsius, în funcție de imprimantă. Filamentul PC 3D se înmoaie lent când este încălzit, spre deosebire de PLA care are o temperatură de tranziție ridicată. Sunt preferate viteze de imprimare mai mici, pentru că este nevoie de o creștere a temperaturii pentru imprimări mai rapide.

Ce proprietăți au filamentele 3D din policarbonat?

Policarbonatul este un material foarte versatil, folosit în multe alte domenii, nu doar în printarea 3D. Acest lucru se datorează unui pachet de proprietăți diverse. Iată cele mai importante caracteristici ale filamentelor 3D din policarbonat.

  • Sunt durabile și rezistente. Filamentele PC folosite în printarea 3D rezistă foarte bine la rupere, iar acest lucru este critic atunci când se dorește tipărirea unor lucruri fiabile, solide.
  • Sunt ușoare. Comparativ cu alte materiale, filamentele din policarbonat au o greutate mică, ceea ce este un plus din punct de vedere al eficienței de lucru, al transportului, manevrării și instalării.
  • Resping razele ultraviolete. Policarbonatul este un material care nu agrează infiltrarea radiațiilor ultraviolete, ceea ce permite o mai bună protecție a obiectelor realizate prin printare 3D.
  • Sunt rezistente din punct de vedere chimic și termic. Din punct de vedere termic, policarbonatul atinge circa 135 – 150 grade Celsius (dacă nu sunt adăugate alte substanțe ignifuge). De asemenea, PC-ul rezistă împotriva acizilor diluați, alcoolului și hidrocarburilor alifatice.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here