Ce se va întâmpla până în vară în sectorul construcțiilor? Prognozele managerilor

0
1598

Managerii firmelor din sectorul construcțiilor anticipeză o scădere accentuată a volumului producției în următoarea perioadă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În activitatea de construcții se va înregistra până în iunie o scădere accentuată a volumului producției (sold conjunctural -57%), potrivit estimărilor făcute în aprilie de managerii din domeniu și prezentate într-o anchetă de conjunctură realizată de INS.

În privința prețurilor lucrărilor de construcții este preconizată, pentru următoarea perioadă, o scădere moderată a acestora (sold conjunctural -10%). Managerii firmelor de profil văd, totodată, o scădere în numărul de salariați pentru lunile care urmează (sold conjunctural -40%).

Datele actualizate ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale arată că, pe fondul situației generate de COVID-19, au fost încetate până pe 27 aprilie 35.570 de contracte individuale de muncă în construcții, acesta fiind al treilea cel mai afectat domeniu.

Tabel: situația contractelor individuale de muncă suspendate/încetate, la data de 27 aprilie 2020, Ministerul Muncii și Protecției Sociale

În total, au fost încetate 260.171 de contracte individuale de muncă și alte 1,02 milioane au fost suspendate.

De menționat este și faptul că managerii din toate sectoarele economiei anticipează o scădere accelerată a activității până în vară, dar și reduceri de personal, conform anchetei de conjuctură INS.

Tabel: tendințe în evoluția activvității economice în perioada aprilie-iunie 2020, INS

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here