Ce locuinte beneficiaza si cate locuinte poti cumpara cu TVA de 5%

0
1434

O cotă redusă de 5% TVA se aplică locuințelor cu o suprafață maximă utilizabilă de 120 de metri pătrați, exclusiv anexele gospodăresti. Valoarea acestora, inclusiv terenul pe care sunt construite, nu trebuie să depășească 450.000 lei (fără TVA).

De la 1 ianuarie 2019 însă, Guvernul a introdus în Codul fiscal TVA-ul de 5% și pentru a doua, a treia și celelalte achiziții ale unei persoane fizice. Modificarea s-a făcut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2018, dar nu a venit singură: scoaterea limitării suprafeței de teren pe care e construită locuința este a doua noutate, care până la 1 ianuarie, aceasta era de 250 de mp.

A rămas însă condiția ca suprafața utilă a locuinței să fie de maximum 120 mp, precum și plafonul valoric de 450.000 de lei. În afară de aceste două condiții, a treia (neschimbată) este ca, la momentul vânzării, locuința să poată fi locuită ca atare. Dacă acestea trei sunt îndeplinite, locuința poate fi cumpărată cu TVA 5%.

Pe marginea noutăților, Smart Credit Finance – Broker de credite apreciază că eliminarea restricției de la TVA-ul de 5% si aprobarea continuarii Programului Prima Casa 2019 ar putea impulsiona sectorul rezidențial.

Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari si-au proiectat apartamentele din ansamblurile rezidențiale în asa fel incât să se încadreze la cota redusă de TVA de 5% cât și la posibilitatea cumpărătorului de a accesa creditul Prima Casa. Vezi si Cine poate obtine un credit Prima Casa in 2019?

Oferte de apartamente noi în Ansambluri Rezidentiale le gasiți pe ZiarulImobiliar.ro sau puteți apela la agențiile imobiliare din site nostru.

Ziarul Imobiliar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here