CE a adoptat Acordul de Parteneriat cu Romania

0
833

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, Acordul de Parteneriat cu Romania, document care stabileste strategia de „utilizare optima” a fondurilor europene alocate Bucurestiului in perioada 2014-2020, se arata intr-un comunicat al Executivului de la Bruxelles, potrivit Mediafax.

„Acordul pregateste terenul pentru investirea a 23 de miliarde euro, suma care reprezinta totalul finantarilor in cadrul politicii de coeziune (in preturi curente, incluzand finantarea din cadrul Cooperarii teritoriale europene si alocarile bugetare pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor), precum si a 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurala si 168 de milioane euro pentru sectorul pescuitului si pentru cel maritim”, informeaza Comisia Europeana.

Comisia considera ca investitiile din fonduri europene vor atenua somajul si vor stimula competitivitatea si cresterea economica prin sprijinul acordat inovarii, formarii profesionale si invatamantului in orase si in zonele rurale. De asemenea, investitiile vor promova spiritul antreprenorial, vor combate excluziunea sociala si vor contribui la dezvoltarea unei economii ecologice, in care resursele sunt utilizate eficient, mai precizeaza CE.

„Astazi (miercuri – n.r.) am adoptat un plan de investitii strategic, vital, care aseaza Romania pe calea crearii de locuri de munca si a cresterii economice in urmatorii 10 ani. Acest Acord de Parteneriat reflecta determinarea comuna a Comisiei Europene si a Romaniei de a utiliza in modul cel mai eficient fondurile UE (…) Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea”,a declarat comisarul pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

La randul sau, comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a afirmat ca este important ca „beneficiile cresterii economice si ale crearii de locuri de munca sa fie vizibile nu doar in orase, ci si in mediul rural, unde, in prezent, toate fondurile structurale si de investitii pot avea efecte mai mari prin intermediul unor instrumente imbunatatite”.

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat, marti, ca Executivul european a validat Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 cu Romania.

„Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 validat de cei patru comisari, decizia Comisiei Europene de adoptare a acestui document urmand a fi publicata in zilele urmatoare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, subliniind ca aceasta validare dovedeste faptul ca documentul trimis de Romania raspunde exigentelor Comisiei.

Pe 7 iulie, Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea actualizata de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, dupa ce documentul fusese transmis in mod formal pe 31 martie.

Comisia Europeana a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept „incoerent si fara prioritati clare”.

„Sunt detalii/repetitii extensive pentru anumite necesitati in timp ce altele raman slab dezvoltate. Necesitatile identificate descriu o gama foarte larga de probleme fara sa fie mereu demonstrata o viziune strategica globala asupra provocarilor de dezvoltare. Aceasta lipsa a unei abordari strategice este valabila si pentru unele politici sectoriale, pentru care nu exista strategii eficiente si avizate. Provocarilor de dezvoltare economica nu li se poate raspunde fara o strategie coerenta de competitivitate, cuprinzand suportul public pentru operatorii economici, dar si prin politici de cercetare si inovare si investitii in capitalul uman”, se arata intr-un document al CE din luna ianuarie.

Expertii avertizau ca lectiile invatate in perioada 2007-2013 ar trebui mai bine valorificate.

Executivul european a avut obiectii si in ceea ce priveste a doua versiune a Acordului de Parteneriat.

CE a trimis Guvernului roman mai multe observatii, atragand atentia asupra lectiilor neinvatate, a alocarilor dezechilibrate si neindeplinirii unor conditionalitati ex-ante, precum nerespectarea legislatiei UE in domeniul achizitiilor publice.

Comisia a atras atentia ca Romania a propus, in Acordul de Parteneriat, un numar mare de prioritati de finantare din fonduri europene, abordare care „comporta riscul devierii de la o folosire a fondurilor orientata spre performanta si a reducerii eficientei operatiunilor in sectoarele, teritoriile si grupurile sociale vizate”.

„Alocarea bugetara propusa reflecta in continuare dezechilibre, fapt ce reprezinta o sursa de ingrijorare. Alocarea propusa pentru mediu in cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regionala si in cadrul Fondului de Coeziune a fost redusa si mai mult comparativ cu propunerea initiala, slabind si mai mult capacitatea Romaniei de implementare a infrastructurilor cerute de acquis. Alocarea trebuie justificata in mod adecvat, potrivit cu importanta provocarilor avute in vedere, nevoilor de finantare respective si aferentei posibile finantari complementare”, atentioneaza oficialii CE, in documentul transmis autoritatilor romane in luna iunie.

in perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here