CCIB sustine cercetarea!

0
1216

In spatiul public sunt vehiculate o serie de ipoteze si scenarii cu privire la o posibila unificare a Ministerului Cercetarii si Inovarii – MCI cu alte ministere, ca parte a unui posibil proces de reorganizare a structurilor guvernamentale.

INCAS – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala “Elie Carafoli” este unul din principalii actori in ecosistemul de cercetare-dezvoltare actual la nivel UE, cu o serie de realizari remarcabile in domeniul aeronautica si spatiu si cu o pozitie recunoscuta la nivel international, fiind contributor de baza in principalele documente de politica stiintei si strategii de dezvoltare. Avem experienta tranzitiei si a tuturor evolutiilor din domeniul cercetarii din Romania din ultimii 65 de ani. Din aceasta perspectiva sustinem ferm independenta sectorului cercetare si dorim o abordare rationala cu privire la implicatiile si beneficiile pentru societate pe care domeniul cercetare-dezvoltare le induce.

Cercetarea in Romania reprezinta un domeniu foarte sensibil, cu mecanisme proprii specifice, necesitand o administrare distincta si legislatie cu particularitati ce o diferentiaza clar de alte sectoare de activitate administrate la nivel guvernamental. Activitatea de cercetare-dezvoltare are un caracter specific si un rol cu totul deosebit la nivelul intregii vieti economice peste tot in lume. Cercetarea reprezinta sectorul de activitate economica capabil sa faca diferenta intre tarile si regiunile competitoare la nivel global, asigurand elemente de interes strategic pe termen mediu si lung pentru dezvoltare si competitivitate.

Suntem in prezent intr-o puternica si sustinuta ofensiva de a demonstra performanta in acest domeniu la nivel UE si international, in principal in sectoare de top precum aviatia, spatiu si securitate, inclusiv impactul cercetarii prin prisma dezvoltarilor tehnologice cu utilizare duala civila si militara. Actualul cadru de organizare cu MCI ca structura de sine-statatoare si ordonator principal de credite este piatra de temelie pentru un sistem care incepe sa demonstreze performanta pe plan international.

Este nevoie de timp pentru acest sistem sa produca rezultate vizibile pe masura eforturilor investitionale. Totodata, sectorul este foarte sensibil la mediul economic pe ansamblu si la cadrul politic si organizatoric la nivel national si international. Din aceste motive sustinem cu tarie independenta sectorului in forma actuala si dorim o abordare rationala cu privire la viitorul cercetarii in Romania.

 

Presedinte CA– Director General al INCAS Bucuresti,

Dr. ing. Catalin NAE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here