CCIB susține atragerea de investiții în cadrul cooperării economice româno-turce

0
768

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întâlnire a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu o delegație a companiei Güriş Construction and Engineering Co. Inc. din Ankara (Republica Turcia). Principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor oportunități de colaborare cu parteneri români, în vederea realizării de investiții îndeosebi în industria chimică și energiei verzi. La întâlnire a participat reprezentantul firmei ArgesConcept, membră CCIB, parteneră a grupului turcesc.

În deschidere, președintele CCIB a vorbit despre mediul economic al Capitalei, precum și despre activitatea Camerei noastre, cu accent pe gama largă de servicii oferite companiilor, inclusiv celor străine, și pe strategia de relaţii externe. În acest context, a punctat relațiile deosebite dezvoltate de Camera bucureșteană cu instituțiile guvernamentale cu rol în promovarea relațiilor economice și comerciale internaționale, cu diplomații români din străinătate, dar și cu cei străini, acreditați în România. Totodată, Iuliu Stocklosa a exprimat interesul privind dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele şapte acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizaţii similare din această ţară. În context, a subliniat întreaga deschidere în ceea ce privește susținerea colaborării bilaterale.

Cu acest prilej, reprezentanții Güriş Construction and Engineering Co. Inc. au făcut o prezentare extinsă a principalelor domenii în care echipa are o experiență relevantă, cu accent pe: sectorul energetic (construcție de centrale geotermale, eoliene, solare și hidrocentrale), realizarea de investiții orientate spre export și construcții. Înființat în 1958, Güriş operează în diverse regiuni din Turcia, dar și în străinătate (Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Africa de Nord, Balcanii de Vest). Potrivit conducătorul delegației, dr. Mustafa Yilmaz, Güriş intenționează să investească în România într-o fabrică de rășini epoxidice, context în care a exprimat interesul de a identifica în țara noastră un furnizor de glicerină, materie primă de bază pentru produsul finit.

Totodată, a precizat că sunt avute în vedere și alte investiții în România, Güriş dorind să se implice și în procesul de reconstrucție a Ucrainei, inclusiv prin acțiuni de cooperare cu firme românești.

Informații de background

La sfârșitul anului 2022, Republica Turcia era principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE). La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar, iar la import a doua piață de provieniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză). În 2022, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a fost de 9,4 miliarde USD (+12,5% comparativ cu anul precedent), din care 3 mld. USD export  (-3,9%) și 6,4 mld.USD import (+22,2%). La 31 decembrie 2022, în România erau înregistrate 17.602 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital social subscris în valoare de 0,95 mld. USD, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în țara noastră.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here