CCIB organizeaza „Ziua oportunitatilor de afaceri” dedicata Ucrainei si Republicii Moldova

0
733

Marti, 16 septembrie 2014, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intrevedere cu Excelenta Sa Teofil Bauer, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei in Romania, insotit de Borys Patrash, secretar I in cadrul Sectiei Economice a Ambasadei.

In deschiderea intalnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relatii externe a Camerei bucurestene, subliniind faptul ca o componenta importanta a acesteia vizeaza dezvoltarea relatiilor economice cu tarile aflate in proximitatea Romaniei, in conformitate cu politica de vecinatate a Uniunii Europene (UE). in acest context, presedintele CCIB l-a invitat pe ES Teofil Bauer sa participe la editia din luna octombrie a „Zilei oportunitatilor de afaceri”, proiect al CCIB dedicat, de aceasta data, prezentarii mediului de afaceri si investitional din Ucraina si Republica Moldova.
in opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, infiintarea unui Consiliu de Afaceri, structura cu o puternica componenta privata ce si-a dovedit deja viabilitatea pe alte spatii si actualizarea protocoalelor de colaborare semnate de catre CCIB cu camerele de comert din Kiev, Cernauti si Odesa reprezinta alti doi pasi concreti in vederea intensificarii contactelor intre comunitatile de afaceri din Romania si Ucraina.

Excelenta Sa Teofil Bauer a apreciat propunerile presedintelui CCIB si l-a asigurat de intreaga cooperare a Ambasadei in proiectele dedicate dezvoltarii relatiilor comerciale romano-ucrainene. „Principala mea sarcina ca ambasador al Ucrainei in Romania vizeaza dezvoltarea relatiilor economice bilaterale”, a afirmat Excelenta Sa Teofil Bauer, subliniind ca, in prezent, activitatea companiilor si cercurilor de afaceri din tara sa este afectata de problemele aparute in relatiile comerciale si de cooperare economica cu institutiile similare din Federatia Rusa. in acest context, se  manifesta un interes deosebit in reorientarea cooperarii catre parteneri din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, domeniile de interes pentru tara noastra fiind indeosebi: energetic, agro-alimentar, constructii de masini si prelucrarea lemnului. „Cei 614 km de frontiera comuna romano-ucraineana, precum si drumul ales de Ucraina spre Uniunea Europeana potenteaza cooperarea economica si schimburile comerciale dintre cele doua tari”, a concluzionat seful misiunii diplomatice din tara vecina.

„CCIB si membrii sai pot oferi partenerilor din Ucraina experienta acumulata atat in procesul de aderare la UE, cat si in cei aproape 8 ani de functionare in cadrul marii familii europene” a declarat la finalul intalnirii presedintele Camerei bucurestene.

La 31 iulie 2014, valoarea totala a schimburilor comerciale ale Romaniei cu Ucraina a fost de 651,0 mil. USD, din care exportul a fost de 392,5 mil. USD si importul de 258,5 mil. USD, soldul fiind de +134,0 mil. USD. Fata de aceeasi perioada a anului 2013, valoarea schimburilor comerciale s-a diminuat cu 10% (exportul cu 11,4%, iar importul cu 7,9%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here