Cât de multe ştiu românii despre asigurările auto şi de locuinţe?

0
1159

Asigurările reprezintă o soluţie pentru protecţia financiară împotriva multiplelor riscuri care ameninţă casele, maşinile, dar şi sănătatea românilor, şi nu numai. Cât de multe cunosc, însă, consumatorii despre aceste produse financiare?

 

În perioada noiembrie – decembrie 2022, s-a desfăşurat a treia ediţie a campaniei naţionale de educaţie financiară „Ştii totul despre asigurări şi câştigi”, organizată sub forma unui concurs online. În cadrul acesteia, participanţii au fost invitaţi să-şi îmbunătăţească, apoi să-şi testeze cunoştinţele despre asigurări.

 

Dintr-o analiză a răspunsurilor date de participanţi la sondajele online din cadrul celor două etape, cunoştinţele despre asigurările auto ale românilor par să fie mai bune decât cele despre asigurările de locuinţe.

 

Ce ştiu românii despre asigurările auto?

 

Românii par să cunoască informaţiile de bază despre asigurările auto de care se lovesc cel mai des, însă nu ştiu atât de multe detalii despre aspectele mai puţin întâlnite ale celor două tipuri de asigurări, relevă rezultatele sondajului etapei 1.

 

Astfel, 2.590 de români au participat la prima etapă a concursului „Ştii totul despre asigurări şi câştigi” şi au răspuns la chestionarul despre asigurările auto. Cele mai multe răspunsuri corecte au vizat întrebările legate de RCA, mai precis definiţia bonus-malus (89% dintre participanţii la sondaj au ales răspunsul corect pentru această întrebare), dar şi faptul că, în cazul în care nu au RCA valabil, vor fi obligaţi să plătească toate despăgubirile din buzunarul lor, dacă vor fi găsiţi vinovaţi de producerea unui accident (86% au identificat răspunsul corect), respectiv ce reprezintă decontarea directă (81% au ştiut că este o clauză care poate fi achiziţionată împreună cu poliţa RCA).

 

De asemenea, 79% dintre participanţii la sondaj ştiu că, dacă îşi găsesc maşina lovită în parcare, o pot repara în baza poliţei CASCO.

 

Cu toate acestea, 1 român din 4 nu ştie că singura asigurare auto obligatorie prin lege este poliţa RCA. De asemenea, întrebarea care le-a pus cele mai multe probleme participanţilor la sondaj a vizat riscurile acoperite de poliţa RCA – doar 41% dintre ei au ales răspunsul corect care includea toate riscurile enumerate, majoritatea optând pentru „orice tip de pagube materiale” şi neştiind că RCA acoperă şi vătămări corporale sau decesul celui accidentat, respectiv pagubele rezultate din lipsa de folosinţă a vehiculului avariat.

 

O altă întrebare care a pus probleme participanţilor a fost cea privind excluderile pe CASCO – 68% dintre participanţii la sondaj au indicat răspunsul corect aici, ştiind că printre excluderi se pot număra atât consumul de alcool la volan, cât şi comiterea de infracţiuni la volan sau furtul maşinii din neglijenţa proprietarului.

 

Ce ştiu românii despre asigurările de locuinţe?

 

Fie că motivul este că se întâlnesc mai des cu asigurările auto, este clar că românii par să fie mai informaţi cu privire la aspectele de bază ale acestora. Situaţia se schimbă un pic atunci când este vorba de asigurări de locuinţe, unde răspunsurile corecte la întrebări au fost alese de procente mai mici de participanţi comparativ cu etapa 1.

 

Astfel, deşi 91% dintre cei 2.720 de respondenţi care au luat parte la etapa a II-a a concursului au indicat, în mod corect, că au nevoie de o asigurare obligatorie înainte de a încheia o poliţă facultativă, următorul cel mai mare procent de răspunsuri corecte a fost mai jos comparativ cu cele mai bune răspunsuri acordate în etapa auto: 71% dintre participanţi ştiu că poliţa PAD poate costa 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei.

 

Faptul că daunele produse de un cutremur locuinţei pot fi acoperite atât de asigurarea obligatorie, cât şi de asigurarea facultativă a fost aspectul care a pus cele mai mari probleme respondenţilor – doar 52% au răspuns corect.

 

De asemenea, doar 54% dintre respondenţi ştiu că riscul de incendiu este acoperit exclusiv de o asigurare facultativă de locuinţă. Mai mult, 25% consideră, în mod eronat, că incendiul este acoperit şi de asigurarea obligatorie, şi de asigurarea facultativă de locuinţă. De asemenea, 60% dintre români ştiu că riscul de inundaţie ca urmare a spargerii unei conducte este acoperit de asigurarea facultativă de locuinţă. 18% consideră, în mod eronat, că acesta este acoperit de asigurarea obligatorie de locuinţă (PAD), iar 20% – şi de asigurarea obligatorie, şi de asigurarea facultativă de locuinţă.

 

Despre campanie

 

Campania „Ştii totul despre asigurări şi câştigi” – ediţia a III-a a fost organizată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi UNSICAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România.

 

Partenerii campaniei au fost EUROINS România, ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări, GENERALI România, PAID România, GRAWE România, BRD Asigurări de Viaţă, DESTINE Broker, AEGON România, INTER Broker, Consultant AA, MILLENIUM Insurance Broker, ASITO Kapital, CAMPION Broker, HOBBIT Broker, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker şi ASISOFT.

 

Proiectul a fost susţinut de FRAME Advertising si Five Plus.

 

***

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here