Care este secretul Budapestei pentru a atrage turisti

0
911
budapesta

budapestaBudapesta a devenit in ultimii ani una dintre destinatiile preferate ale romanilor , in special pentru city break-uri.

 Este usor de ajuns, preturile sunt similare celor din Bucuresti, insa diferenta este ca budapestenii chiar se pot mandri ca au avut grija sa-si dezvolte turismul. Pe langa clasicele obiective turistice construite in stil secesionist sau baroc din centrul istoric al capitalei ungare, turistii se pot bucura de experiente culinare traditionale sau pot alege sa faca o croaziera pe Dunare. „Pretul unei croaziere pleaca de la 20 euro si poate ajunge la 30 de euro, depinzand de numarul de turisti. Masa festiva este inclusa, astfel ca este mult mai placut pentru turisti sa savureze cina, spre exemplu, intr-o plimbare pe Dunare, decat sa mearga intr-un restaurant clasic”, spune Ildiko Szabo, un ghid din Budapesta. „O mare parte din turistii nostri sunt romani, iar acestia sunt extremi de civilizati, nu am avut niciun fel de probleme cu ei”, explica Szabo, care s-a nascut in Targu Mures.

O prajitura la o cafenea cocheta sau figurine din martipan?

O locatie deosebit de interesanta, boema, care pastreaza izul de inceput de secol al XX-lea este New York, legendera cafenea literara care imparte aceeasi cladire cu hotelul de lux al lantului Boscolo. Mai departe, in Bastionul Pescarilor, se afla si un mic si cochet muzeu al martipanului, unde intrarea costa doi euro si unde turistii pot admira figurine realizate din delicioasa pasta de migdale.

Avand in vedere ca Ungaria nu dispune de iesire la mare, iar singurele locatii in care se poate face plaja sunt la cateva sute de kilometri de Budapesta (cum este, spre exemplu, Lacul Balaton), investitorii din capitala ungara au profitat de aceasta situatie. La marginea orasului, in acelasi complex in care se afla si un hotel Ramada de patru stele, a fost inagurat in 2008 parcul acvatic de distractii Aqua Resort, cel mai mare de acest tip din sud-estul Europei. „Intrarea in parcul acvatic costa zece euro pe zi”, spune Krisztina Keresztes, director de vanzari in cadrul complexului.

Pentru cei care vor insa sa se desprinda de Budapesta, care la orele de varf seamana destul de mult cu Bucurestiul in privinta aglomeratiei, exista destule locuri care merita vizitate si in afara capitalei. Orasul medieval Sfantul Andrei, sau Szentendre in limba maghiara, este considerat citadela artistilor plastici si seamana foarte mult cu Sighisoara. „Tot timpul am avut vizitatori, fie ei maghiari sau straini, pentru ca lumea incearca sa scape de aglomeratia din Budapesta”, spune Lukacs, care detine un magazin de suveniruri pe strada principala din Szentendre. „Produsele sunt in general manufacturate, iar preturile sunt mai mici decat in capitala”, explica Lukacs, aratand un paralelipiped de cristal inscriptionat cu Parlamentul din Budapesta, pentru care cere 800 de forinti (3 euro), fata de 1.200-2.400 de forinti (4,3 – 5 euro) cat costa el pe strada Vaci, cea mai faiomoasa artera comerciala si de promenada din capitala ungara.

O alta varianta pentru cei care vor sa viziteze imprejurimile capitalei sau vor sa-si petreaca o zi in aer liber este ferma Bodor Major, situata pe insula Szentendre, la putini kilometri distanta de Budapesta. Ferma organizeaza de la programe artistice cu dresuri de cai, pana la plimbari cu caruta pana la malul Dunarii si mese specific unguresti, puternic condimentate, de la care nu lipseste, bineinteles, supa de gulas. „Intrarea pentru vizitarea fermei costa un euro, un pret simbolic. in general vin unguri, insa avem si turisti straini, care vin in special din Germania. De asemenea, primim si o serie de copii veniti in tabere scolare. Organizam de sarbatori diverse momente traditionale, cum este taierea porcului inainte de Craciun. Multi dintre turistii nostri occidentali vad pentru prima oara anumite animale pe care le-au vazut doar la teleizor. Sambata aceasta (19 iunie – n.r.) am primit aproximativ 150 de turisti”, potrivit unui reprezentant al fermei Bodor Major.

Exodul maghiarilor din Romania la Budapesta

Multi maghiari din Ardeal au preferat sa paraseasca Romania si sa se stabileasca in Ungaria astfel ca, nu de putine ori, turistii romani nu mai trebuie sa apeleze la limba engleza sau maghiara pentru a comanda o supa de gulas sau pentru a cumpara forinti de la casele de schimb.

„Sunt din Brasov si am terminat facultatea in Bucuresti, insa am ales sa vin la Budapesta pentru ca exista mult mai multe oportunitati decat in Romania. Aici, dintr-un salariu mic spre mediu, cum este cel de chelner, reusesti sa-ti platesti si chiria si utilitatile, dar mai ramai si cu ceva bani”, spune unul dintre chelnerii de la Borkatakomba, sau Catacomba Vinului, o crama compusa din mai multe vinoteci subterane, care ofera pe langa mancarurile si bauturile traditionale, si adevarate spectacole cu muzica si dansuri folclorice adaptate in functie de nationalitatea clientilor care trec pragul restaurantului. „in general, vin grupuri organizate. Am avut placerea sa-l cunosc si pe Ion Iliescu, atunci cand a venit la masa la Borkatakomba cu inca 70 de invitati”, mai spune chelnerul de la crama ungureasca.

Suntem in plin sezon estival si Budapesta pregateste turistilor noi surprize. Una dintre ele este cel mai mare eveniment de muzica usoara din Budapesta, Festivalul Sziget, care va incepe in luna august. Printre trupele care vor concerta anul acesta se numara Iron Maiden, Muse si 30 Seconds to Mars. (Sursa: zf.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here