Capitala României coboară nouă poziții și ocupă locul 181 în topul celor mai scumpe orașe, potrivit studiului anual Cost of Living realizat de Mercer.

0
1158

 

  • În lupta cu schimbările globale, companiile multinaționale se concentrează pe fructificarea mobilității forței de muncă pentru a-și asigura competitivitatea.
  • Studiul anual Cost of Living realizat de Mercer concluzionează faptul că orașele din Africa, Asia și Europa domină lista celor mai scumpe locații pentru expați.
  • Raportat la orașele din țările vecine, prezente în top, București este mai ieftin decât Budapesta (176) și Kiev (163) și mai scump decât Sofia (184) și Belgrad (198).

Într-o lume aflată într-o permanentă schimbare, mobilitatea a devenit o componentă esențială a strategiilor de HR pentru companii. Pentru a sprijini posibilitatea de creștere, companiile multinaționale au o politică axată pe relocări și modificarea beneficiilor acordate angajaților, pentru a-și menține competitivitatea pe piața forței de muncă. Organizațiile depun eforturi susținute pentru a acoperi forța de muncă necesară și pentru a sprijini dezvoltarea propriilor angajați. Potrivit Global Talent Trends Study, realizat de Mercer, salarizarea echitabilă alături de oportunitățile de avansare sunt principalele priorități ale angajaților în acest an – o concluzie deloc surprinzătoare, în condițiile climatului actual marcat de schimbări și incertitudini. În acest context, companiile multinaționale evaluează costurile cu expații pentru activitățile internaționale.

Cost of Living Survey, realizat pentru al 23-lea an de către Mercer, concluzionează că instabilitatea pieței imobiliare alături de inflația bunurilor și serviciilor, contribuie la sporirea costurilor totale de business la nivel global.

Globalizarea piețelor este accentuată de multe companii care își transferă angajații în diferite țări. Avantajele pentru relocarea angajaților sunt multiple atât pentru activități pe termen lung dar și pe termen scurt: dezvoltarea carierei prin transferul de experiență, dezvoltarea abilităților și realocarea resurselor.” afirmă Ilya Bonic, President, Talent Business, Mercer.“

Studiul Mercer a identifică orașele din Asia și Europa – în special Hong Kong (2), Tokyo (3), Zurich (4) și Singapore (5) – ca fiind în topul celor mai scumpe destinații pentru expați. Din perspectiva costurilor cu bunurile și siguranța, Luanda (1) capital Angolei ocupă prima poziție în top.

Alte orașe care apar în Top 10 cele mai costisitoare orașe pentru expați sunt: Seul (6), Geneva (7), Shanghai (8), New York (9) și Berna (10). Cele mai puțin costisitoare orașe pentru expați, potrivit studiului Mercer, sunt: Tunis (209), Bishkek (208) și Skopje (206). (Topul complet realizat de Mercer este disponibil la finalul acestui document.)

București ocupă poziția 181 în clasament, fiind situat imediat după Varșovia, în scădere cu 9 poziții față de topul celor mai scumpe orașe din anul 2016. Față de orașele din țările vecine, prezente în top, București este mai ieftin decât Budapesta (176) și Kiev (163) și mai scump decât Sofia (184) și Belgrad (198).

Studiul Mercer privind Cost of Living este unul dintre cele mai cuprinzătoare realizate la nivel global și este menit să sprijine companiile și autoritățile să fundamenteze beneficiile pentru angajații expați. Toate orașele sunt comparate cu New York care este utilizat drept reper iar evoluțiile sunt raportate la moneda americană. Studiul cuprinde 209 orașe de pe 5 continente și evaluează costurile comparative pentru peste 200 de produse/servicii în fiecare dintre locațiile comparate inclusiv: chirie, transport, alimente, îmbrăcăminte, bunuri și divertisment.

Cristian Fugaciu, CEO, Marsh Romania:
“Sprijinim companiile, printr-o evaluare unitară, să își îmbunătățească strategiile de mobilitate, în condițiile în care, în trecut, mobilitatea, managementul talentelor și compensațiile erau gestionate separat. Companiile din România au acces, prin intermediul Mercer Marsh Benefits, la resurse, studii și consultanță de specialitate. Beneficiile acordate angajaților trebuie să fie competitive, fundamentate pe costuri reale și, mai ales, pe expertiză.

Mercer este prezentă direct pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia companiile au la dispoziție o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor și a complexității beneficiilor acordate angajaților. Rețeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer și Marsh din întreaga lume.

Rezultatele studiului pentru Europa:

Doar trei dintre orașele europene au rămas în topul celor mai scumpe orașe pentru expați. Zurich (4) este cel mai costisitor oraș European din listă, urmat de Geneva (7) și Berna (10). Moscova (14) și Sankt Petersburg (36) au urcat 53 respectiv 116 poziții față de pozițiile din clasament ocupate anul trecut, în principal datorită aprecierii rublei raportată la US$ și a costurilor cu bunurile și serviciile. În același timp, Londra (30), Aberdeen (146) și Birmingham (147) au scăzut 13, 61 respectiv 51 poziții din cauza deprecierii Lirei față de Dolar urmare a votului pentru Brexit. Copenhaga (28) a coborât 4 poziții de pe locul 24 până pe locul 28, în timp ce Oslo (46) a urcat 13 poziții în clasament față de anul trecut. Paris a coborât 18 poziții până pe locul 62.

Alte orașe din Europa de Vest au scăzut de asemenea în clasament, în principal, datorită deprecierii monedei europene în raport cu dolarul. Viena (78) și Roma (80) au scăzut cu 24 respectiv 22 de poziții. De asemenea, orașele din Germania: Munchen (98), Frankfurt (117) și Berlin (120) au consemnat coborâri semnificative în top. Scăderi similare au fost înregistrate și de Dusseldorf (122) și Hamburg (125).

În pofida creșterilor moderate ale prețurilor în majoritatea orașelor din Europa, moneda Europeană s-a depreciat în fața dolarului, aspect care a determinat ca cele mai multe dintre orașele din Europa să coboare în clasament.” explică Nathalie Constantin-Métral, Responsabil cu realizarea studiului Mercer.

Ca rezultat al deprecierii Euro, unele dintre orașele din Europa Centrală și de Est, cum sunt Praga (132) și Budapesta (176) au coborât în clasament, în timp ce, Minsk (200) și Kiev (163) au urcat 4 respectiv 13 poziții, deși condițiile locale s-au menținut stabile.

Notă pentru redactori:

Lista clasificărilor este furnizată ca referință și nu ar trebui publicată în întregime. Top 10 cele mai scumpe oraşe și top 10 cele mai ieftine orașe pot fi reprezentate sub formă de tabel. Cifrele aferente costurilor de trai şi chiriilor sunt rezultatul unui studiu realizat în martie 2017. Cursurile de schimb din martie 2017 şi preţurile bunurilor și serviciilor de la aceeaşi dată au fost luate în considerare ca bază pentru analiză.

Guvernele şi marile companii folosesc aceste date pentru a proteja puterea de cumpărare a angajaţilor trimişi în străinătate. Costul chiriei este folosit pentru analiza indemnizațiilor oferite expaților pentru închirierea spațiului de locuit. Selecţia oraşelor se bazează pe cererea de informaţii cu privire la acestea.

Despre Mercer și Mercer Marsh Benefits în România

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remunerație și cariere și este prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia, clienții au la dispoziție o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor și a complexității beneficiilor acordate angajaților. Rețeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer și Marsh din întreaga lume.

Mercer îşi sprijină clienţii din întreaga lume să îmbunătăţească sănătatea, remuneraţia şi performanţa celei mai importante resurse – cea umană. Mercer are peste 20.000 de angajaţi în peste 40 de ţări, având operațiuni în mai mult de 130 de țări. Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), o echipă globală de companii de servicii profesionale care oferă clienţilor recomandări şi soluţii în materie de riscuri, strategii şi capital. Cu peste 57.000 de angajaţi în întreaga lume şi venituri anuale de peste 13 miliarde $, Marsh & McLennan Companies este de asemenea societatea mamă a Marsh, lider global în brokerajul în asigurări și consultanței de risc, Guy Carpenter, lider specialist in risc si reasigurari si Oliver Wyman, lider consultant de management. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.mercer.com și urmăriţi Mercer pe Twitter @MercerInsights.

Mercer oferă, de asemenea, consultanță și date din piață pentru managementul recompensării angajaților expatriați și lucrează cu companii multinaționale și autorități din întreaga lume. Mercer deține una dintre cele mai dezvoltate baze de date cu privire la politicile internaționale de mobilitate a angajaților, la practicile de recompensare și date privire la costul vieții, locuințelor și indemnizațiilor pentru condiții dificile. Vizitați https://www.imercer.com/EU/tabs/gm.aspx pentru detalii. Urmați Mercer pe @MercerMobility.

Studiu Mercer asupra costurilor de întreținere – Clasament global 2017

Poziția în luna Martie:

Oraș

Țara

2016

2017

2

1

LUANDA

Angola

1

2

HONG KONG

Hong Kong

5

3

TOKYO

Japan

3

4

ZURICH

Switzerland

4

5

SINGAPORE

Singapore

15

6

SEOUL

South Korea

8

7

GENEVA

Switzerland

7

8

SHANGHAI

China

11

9

NEW YORK CITY

United States

13

10

BERN

Switzerland

10

11

BEIJING

China

30

12

TIANJIN

China

12

13

SHENZHEN

China

67

14

MOSCOW

Russia

16

14

VICTORIA

Seychelles

9

16

NDJAMENA

Chad

19

17

TEL AVIV

Israel

6

18

KINSHASA

Dem. Rep. of the Congo

18

19

GUANGZHOU

China

21

20

DUBAI

United Arab Emirates

22

21

OSAKA

Japan

26

22

SAN FRANCISCO

United States

25

23

ABU DHABI

United Arab Emirates

27

24

LOS ANGELES

United States

42

25

SYDNEY

Australia

43

25

TAIPEI

Taiwan

128

27

SAO PAULO

Brazil

24

28

COPENHAGEN

Denmark

13

29

LAGOS

Nigeria

17

30

LONDON

United Kingdom

23

31

BRAZZAVILLE

Congo

34

32

CHICAGO

United States

29

33

NANJING

China

28

33

LIBREVILLE

Gabon

54

35

NAGOYA

Japan

152

36

ST.PETERSBURG

Russia

37

36

HONOLULU

United States

45

38

DHAKA

Bangladesh

38

39

WASHINGTON

United States

41

40

BUENOS AIRES

Argentina

45

41

MIAMI

United States

31

42

SHENYANG

China

32

42

NOUMEA

New Caledonia

56

42

ABIDJAN

Côte d’Ivoire

33

45

QINGDAO

China

71

46

MELBOURNE

Australia

34

46

CHENGDU

China

59

46

OSLO

Norway

40

49

DJIBOUTI

Djibouti

69

50

PERTH

Australia

47

51

BOSTON

United States

57

52

RIYADH

Saudi Arabia

50

52

BEIRUT

Lebanon

47

54

ACCRA

Ghana

71

55

MANAMA

Bahrain

156

56

RIO DE JANEIRO

Brazil

82

57

MUMBAI

India

66

57

ASHGABAT

Turkmenistan

50

59

AMMAN

Jordan

20

59

ABUJA

Nigeria

98

61

AUCKLAND

New Zealand

62

62

DALLAS

United States

44

62

PARIS

France

61

64

WHITE PLAINS

United States

119

65

MONTEVIDEO

Uruguay

47

66

DUBLIN

Ireland

108

67

SANTIAGO

Chile

39

67

YANGON

Myanmar

74

67

BANGKOK

Thailand

50

70

YAOUNDE

Cameroon

98

71

CANBERRA

Australia

50

71

MILAN

Italy

96

71

BRISBANE

Australia

75

74

HOUSTON

United States

60

75

PORT OF SPAIN

Trinidad & Tobago

83

76

SEATTLE

United States

102

77

ADELAIDE

Australia

54

78

VIENNA

Austria

67

79

SAN JUAN

Puerto Rico

58

80

ROME

Italy

76

81

DOHA

Qatar

71

81

MORRISTOWN

United States

78

83

ATLANTA

United States

62

84

BANGUI

Central African Republic

64

85

AMSTERDAM

Netherlands

123

86

WELLINGTON

New Zealand

91

86

MINNEAPOLIS

United States

81

88

PANAMA CITY

Panama

93

88

JAKARTA

Indonesia

64

88

HELSINKI

Finland

36

91

CONAKRY

Guinea

94

92

MUSCAT

Oman

79

93

DAKAR

Senegal

70

94

DOUALA

Cameroon

103

95

DETROIT

United States

80

95

MANILA

Philippines

88

97

HO CHI MINH CITY

Vietnam

77

98

MUNICH

Germany

130

99

NEW DELHI

India

110

100

CLEVELAND

United States

108

100

ST. LOUIS

United States

106

100

HANOI

Vietnam

88

100

BANDAR SERI BEGAWAN

Brunei

86

104

BRUSSELS

Belgium

141

104

LIMA

Peru

84

106

STOCKHOLM

Sweden

142

107

VANCOUVER

Canada

86

107

LUXEMBOURG

Luxembourg

112

107

PITTSBURGH

United States

94

110

SAN JOSE

Costa Rica

126

111

GUATEMALA CITY

Guatemala

116

111

NAIROBI

Kenya

103

111

KUWAIT CITY

Kuwait

105

111

MADRID

Spain

118

115

PHNOM PENH

Cambodia

117

115

PORTLAND

United States

88

117

FRANKFURT

Germany

121

117

JEDDAH

Saudi Arabia

143

119

TORONTO

Canada

100

120

BERLIN

Germany

110

121

BARCELONA

Spain

107

122

DUSSELDORF

Germany

137

123

TASHKENT

Uzbekistan

127

123

QUITO

Ecuador

113

125

HAMBURG

Germany

190

126

BRASILIA

Brazil

114

126

RIGA

Latvia

115

126

BAMAKO

Mali

155

129

MONTREAL

Canada

122

130

POINTE A PITRE

Guadeloupe

130

130

CASABLANCA

Morocco

139

132

COLOMBO

Sri Lanka

124

132

PRAGUE

Czech Republic

145

134

PORT AU PRINCE

Haiti

158

135

CHENNAI

India

143

136

ADDIS ABABA

Ethiopia

134

137

LISBON

Portugal

132

137

LYON

France

124

139

COTONOU

Benin

147

140

WINSTON SALEM

United States

129

141

STUTTGART

Germany

101

142

ISTANBUL

Turkey

162

143

CALGARY

Canada

137

144

ATHENS

Greece

132

144

LOME

Togo

85

146

ABERDEEN

United Kingdom

139

147

KIGALI

Rwanda

96

147

BIRMINGHAM

United Kingdom

136

147

BRATISLAVA

Slovakia

148

150

SANTO DOMINGO

Dominican Republic

170

151

HAVANA

Cuba

171

152

OTTAWA

Canada

146

153

OUAGADOUGOU

Burkina Faso

190

153

BOGOTA

Colombia

152

155

KINGSTON

Jamaica

160

156

SAN SALVADOR

El Salvador

157

156

HARARE

Zimbabwe

149

158

NIAMEY

Niger

159

159

ZAGREB

Croatia

150

160

TALLINN

Estonia

119

161

GLASGOW

United Kingdom

154

161

LJUBLJANA

Slovenia

176

163

KIEV

Ukraine

174

164

DAR ES SALAAM

Tanzania

151

165

KUALA LUMPUR

Malaysia

180

166

BENGALURU

India

167

167

VILNIUS

Lithuania

160

168

NURNBERG

Germany

168

169

RABAT

Morocco

134

170

BELFAST

United Kingdom

175

171

PORT LOUIS

Mauritius

165

172

LEIPZIG

Germany

180

173

ISLAMABAD

Pakistan

162

173

LIMASSOL

Cyprus

196

175

ALMATY

Kazakhstan

165

176

BUDAPEST

Hungary

169

177

MEXICO CITY

Mexico

183

178

ASUNCION

Paraguay

200

179

LUSAKA

Zambia

177

180

WARSAW

Poland

172

181

BUCHAREST

Romania

172

182

BAKU

Azerbaijan

91

183

CAIRO

Egypt

182

184

SOFIA

Bulgaria

194

184

KOLKATA

India

187

186

KAMPALA

Uganda

185

187

ALGIERS

Algeria

164

188

MAPUTO

Mozambique

186

189

TIRANA

Albania

178

189

NOUAKCHOTT

Mauritania

205

191

JOHANNESBURG

South Africa

179

192

BANJUL

Gambia

184

193

LA PAZ

Bolivia

192

194

MANAGUA

Nicaragua

189

195

YEREVAN

Armenia

201

196

GABORONE

Botswana

188

197

TEGUCIGALPA

Honduras

193

198

BELGRADE

Serbia

208

199

CAPE TOWN

South Africa

204

200

MINSK

Belarus

201

201

KARACHI

Pakistan

195

202

SARAJEVO

Bosnia and Herzegovina

197

203

MONTERREY

Mexico

198

204

TBILISI

Georgia

206

205

BLANTYRE

Malawi

209

206

WINDHOEK

Namibia

199

206

SKOPJE

Macedonia

207

208

BISHKEK

Kyrgyzstan

203

209

TUNIS

Tunisia

Sursa: Mercer’s 2017 Cost of Living Survey

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here