Canicula si nisip din Sahara in atmosfera, in acest weekend

0
711
sahara

saharaIncepe canicula. Soarele este activ in toate regiunile tarii, iar meteorologii spun ca vremea se incalzeste pe zi ce trece, la sfarsitul saptamanii fiind asteptate temperaturi de pana la 33-36 de grade.

 In plus, pe teritoriul tarii vor fi curenti care aduc in aer particule de nisip din zonele aride ale lumii, chiar din Sahara.
Prima canicula din acest an incepe sa cuprinda Romania, atentioneaza meteorologii. Vineri va fi prima zi cu valori termice care depasesc cu putin pragul de canicula, de 35 de grade. Asadar, maximele pornesc de la 29 de grade la Constanta si urca la 34 in Bucuresti, la 35 la Arad, Timisoara, Deva si Alba Iulia si ating inclusiv valori de 36 de grade cum va fi cazul la Giurgiu.

Incepand de vineri, vom avea si concentratii de praf saharian in aerul din Romania. Potrivit doctorului in fizica, Doina Nicolae, in desert se formeaza destul de des furtuni care ridica nisipul la inaltimi mari si acest lucru faciliteaza transportul acestuia pana deasupra tarii noastre.

„Vom avea concentratii crescute de praf saharian in aer. Fenomenul va incepe de maine. Desi simtim de acum caldura maselor de aer care vin dinspre Africa, totusi acest efect se va intensifica de maine”, a spus Doina Nicolae.  

Potrivit acesteia, praful saharian nu sta foarte mult deasupra Romaniei.”De obicei sta cam doua – trei zile, dupa care se formeaza nori si incepe sa ploua. Asadar ne asteptam la canicula si la temperaturi crescute timp de doua – trei zile, dupa care probabil se va mai racori putin. Dar fenomenul se va repeta intreaga vara”, a spus Doina Nicolae.

Praful saharian va fi resimtit de populatie prin caldura exesiva si umiditate crescuta la sol care, impreuna cu cresterea concentratiilor de ozon va amplifica efectul de sufocare.

Aceasta vara nu va fi cea mai calduroasa de pana acum, in Romania

„Si anul trecut, tot cam in aceasta perioada, am avut maxime de 35 de grade. in urma cu cativa ani, prima luna de vara a batut recorduri cu peste 40 de grade, inregistrandu-se chiar 42 de grade la Oravita, in anul 2000. si in 2002 au fost peste 40 de grade. Totusi, acesta nu este un semn ca aceasta vara va fi cea mai calduroasa de pana acum”, a precizat meteorologul Elena Cordoneanu.

In prezent, la nivelul Europei, Romania este in centrul unei mase de aer cald, care devine din ce in ce mai accentuata catre sfarsitul saptamanii. (Realitatea.net)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here