Camelia Sucu: “Frumusetea nu cred ca tine loc de competenta”

0
652

Faptul ca o femeie se afla in postura de a conduce o afacere banuiesc ca reprezinta o optiune personala si ca nu traim intr-o lume in care femeile sunt obligate la management. Ori, atata timp cat este o alegere personala, cel putin de principiu nu ar trebui sa-i fie mai greu decat unui barbat. Managementul unei afaceri antreprenoriale, in schimb, cred ca este diferit fata de cel exercitat intr-o corporatie. N-as sti sa spun care este mai greu, pentru ca acest lucru depinde de context. Primul element este singurul pe care il cunosc foarte bine, pentru ca il exercit de o viata. Este posibil sa ma fi obisnuit, insa nu il percep ca pe o povara! Sunt si momente mai grele, atunci cand simti ca ceea ce construiesti nu inainteaza in ritmul in care ai vrea, ori cand depinzi de oameni care au alte principii sau nu au deloc. in business este ca in viata, nu este totul “roz”, insa – daca simti ca ti se potriveste ceea ce faci si nu te vezi ocupandu-te de altceva – satisfactiile nu intarzie sa apara!

* Cat de puternic sunt resimtite in mediul de afaceri prejudecatile populare romanesti privind rolul femeii?

Eu, personal, am avut momente cand am simtit ca sunt subiectul unor astfel de prejudecati, dar si perioade in care am simtit ca ceea ce a contat a fost obiectivul comun, iar subiectul in discutie nu era faptul ca eram femeie. in ambele cazuri, cred ca cel mai bine – ca femeie – este sa-ti vezi de treaba si sa aduci in lume valoarea pe care esti capabila s-o creezi. Am ales sa investesc si sa invat masiv, intr-un domeniu majoritar barbatesc: agricultura. Ma asteptam sa fiu privita cu spranceana ridicata, dar de cele mai multe ori am avut parte de caldura, de incurajare, de simpatie. Cred ca, in general, ca om, esti privit aasa cum ii privesti si tu pe ceilalti: daca esti incruntat, primesti incruntare, daca ii judeci pe ceilalti prin fiecare gest, esti si tu judecat si catalogat, la randul tau.

* Frumusetea este un atu sau este – din contra – un impediment, pentru o femeie care are o afacere?

Cred ca frumusetea este intotdeauna un atu, indiferent in ce context. Asta nu inseamna, insa, ca in afaceri dicteaza fizicul. Daca prima impresie este pozitiva, dar ea nu este urmata de substanta reala, frumusetea nu cred ca tine loc de competenta.

* Femeile fac altfel afaceri, decat barbatii?

Cred ca da! Cu mai multa empatie si putere de daruire, cu mai multa atentie la oameni si la ce-si doresc ei, cu mai multa intuitie buna, cu mai multa dorinta de cordialitate si echilibru, cu mai putin “ego”. Cred ca un mediu de business valoros este acela care poate imbina valorile masculine, cu cele feminine, care poate avea parte de un echilibru intre caractere si porniri. Ego-ul este bun, el aduce competitie si progres, dar la fel de buna este si orientarea catre oameni si dorinta de a lasa ceva in urma, dincolo de profitul pentru firma. Femeile cred ca sunt mai mult decat barbatii motivate de obiective mai largi, de a face un bine de un fel sau altul, in lumea in care traiesc.

* Daca in spatele unui barbat de succes se afla intotdeauna o femeie puternica, ce se afla in spatele unei femei de succes?

Se afla o familie care sa o sustina, care sa o incurajeze; se afla apropiati cu care sa se poata consulta; se afla oameni frumosi. Oamenii sustin oamenii, ca sa faca afaceri pentru oameni. Nu exista iesire din acest cerc si este bine ca e asa! Cred ca am intrat oricum, demult, in era in care afacerile nu se mai fac pentru prosperitatea unilaterala a patronului, ci pentru toti cei din jur.

* Care sunt principalele recomandari pe care le puteti face unor tinere femei ce vor sa inceapa o afacere?

Sa fie dispuse sa-si puna toata energia in slujba a ceea ce le place sa faca; sa fie optimiste si sa aiba incredere in ele; sa-si fixeze obiective clare (macar la inceput de an). Iar, daca vine momentul cand nu le mai place ceea ce fac, sa nu se lase “duse de val”, ci sa-si reconsidere planurile. Cel mai important, pentru oricine incepe un business, este sa-si raspunda sincer la intrebarea: “mi-ar placea sa fac asta, in fiecare zi”? (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here