Cainele bun trece primejdia rea

0
944

De cele mai mule ori atunci cand ne gandim la un caine, il vedem mai mult ca pe un animal de companie . Dar nu este asa. Cainii pot munci si ei. Este vorba despre cainii de paza, care nu o data, o spun chiar cei care ii au in subordine, sunt colegi devotati si parteneri de incredere in diferite misiuni. Este de altfel stiut faptul ca un caine, prin simturile sale mai „ascutite“ decat ale omului, poate fi animalul potrivit la locul potrivit.

 

Paza cu ajutorul cainilor poate fi facuta in functie de obiectiv sau in functie de nevoile operative ale agentilor de paza. Astfel, cainii sunt recomandati in functie de misiunea pe care acestia o au de indeplinit. De exemplu, daca este nevoie de o paza unde simturile cainilor sunt mai importante, atunci este recomandat sa fie folositi caini din rasa ciobanesc german. De asemenea, daca situatia cere o interventie de neutralizare a hotilor, atunci rasa folosita in actiunile de paza este Cane Corso, un caine puternic si elegant ca talie, care are forta de a indeplini misiunile de „forta“.
„Cainii sunt o completare a agentului de paza. In cazul situatiilor operative agentul de paza are limite in privinta simturilor, iar cainii tocmai asta fac: il completeaza pe agent prin calitati de care acesta nu dispune“, ne-a declarat Marian Oprea, director general al societatii de protectie si paza MAO. Acesta mai spune ca un caine de paza poate reprezenta un pion foarte important in actiunea de paza si interventie.

 

Cainii de paza mai au o calitate importanta, crede Oprea. Este vorba despre obiectivitatea acestora. „Un caine niciodata nu poate fi subiectiv, asa cum poate fi uneori un agent. Daca unui agent ii pot fi inselate simturile sau poate fi ademenit de exemplu, un caine face ceea ce a fost dresat si antrenat sa faca“, sustine Oprea. De asemenea, un caine poate fi mult mai promt si ferm in actiuni decat un agent de paza.

 

Paza cu caini este adesea cel mai bun mod de securizare a diferitelor obiective, fie ca este vorba despre obiective deschise, suprafete mari de pazit, ori trebuie efectuata paza de noapte. Simturile cainilor au dus aproape de fiecare data la rezolvarea unor situatii operative complicate.

Cainii de paza, spune Oprea, sunt special antrenati pana sa ajunga in dispozitiv. Dresajul este unul special adaptat misiunilor de paza si poate dura mai multi ani, in functie de capacitatea cainelui de a invata si de a fi disciplinat. Acesta sustine ca din punct de vedere financiar , costurile de pregatire ale unui caine se pot ridica la cateva zeci de milioane de lei. De altfel, cainii de paza sunt zilnic antrenati si respecta un program strict de hrana.

Cane corso, bun camarad de paza

Relatia dintre un caine si agentul de paza ne este explicata chiar de o persoana care lucreaza zilnic cu un caine din rasa Cane Corso. Florin Dobai, seful unuia dintre obiectivele societatii de paza MAO, spune ca acesti caini impun respect din toate punctele de vedere, indiferent de care parte a baricadei te afli. El afirma ca un astfel de caine este un coleg de nadejde si ca niciodata „nu iti este frica sa mergi alaturi de el in mi-siune“.

 

El crede ca un caine din aceasta rasa are o personalitate foarte puternica si iti trebuie foarte multa experianta pentru a lucra cu el. „Un astfel de caine este foarte bun in neutralizarea eventualilor intrusi. Va spun ca este un caine impunator. Hotul ingheata numai cand il vede“, spune Florin.

Ca sa fie puternici si mentinuti in forma, hrana acestor caini este atent aleasa. Ei sunt hraniti zilnic cu circa 4 kilograme de carne, la care se adauga diferite suplimente nutritive.

Atunci cand ajung la varsta de pensionare, adica dupa aproximativ 10 ani, acesti caini ies din obiectivele operationale si fie sunt plasati catre persoane fizice iubitoare de animale, fie sunt pastrati pe langa diferite obiective pana ce acestia mor.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here