Cabinetul Ponta a demisionat. Opozitia cere alegeri anticipate

0
756
victor-ponta

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca isi depune mandatul si ca spera ca demisia guvernului sau satisface cerintele oamenilor care au fost in strada, adaugand ca este nevoie de solutii rationale, informeaza Mediafax.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, ca PNL cere alegeri anticipate printr-un acord politic.

”Acesta este mandatul BPN legat de alegerile anticipate si credem ca daca este bunavointa prin acord politic putem sa rezolvam aceasta criza si situatia in care ne aflam,”, a spus Gorghiu, la finalul sedintei PNL convocate dupa depunerea mandatului Guvernului.

Gorghiu a mai spus ca PNL este cel care va face primul pas si va initia discutii cu liderii partidelor parlamentare.

UPDATE – Iohannis nu a abordat tema demisie in discursul sustinut

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o scurta declaratie miercuri, la finalul Reuniunii de la Palatul Cotroceni, fara a aborda tema demisiei Guvernului Ponta.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca participantii au ajuns la un acord cu privire la propunerile pe care le vor face pentru intarirea NATO, precizand si ca relatia cu Rusia trebuie sa fie bazata pe respectarea dreptului international.

Mai multe informatii, aici.

UPDATE – Klaus Iohannis va sustine declaratii de presa pe tema demisiei premierului Victor Ponta – surse

Presedintele Klaus Iohannis va sustine, in cursul acestei dupa-amiezi, declaratii de presa la Palatul Cotroceni pe tema demisiei premierului din Victor Ponta din fruntea Guvernului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Declaratiile ar urma sa aiba loc dupa terminarea Reuniunii statelor Europei Centrale si de Est, care are loc la aceasta ora la Palatul Cotroceni. Nu a fost stabilita inca o ora pentru iesirea publica a presedintelui.

Potrivit programului sau oficial, Klaus Iohannis are, la ora 15.00, si o intalnire oficiala cu presedintele Ungariei, János Áder. Anterior, in jurul orei 12.40, vor avea loc declaratii la Palatul Cotroceni in urma Reuniunii statelor Europei Centrale si de Est.

UPDATE – Ponta: O sa avem o sedinta de Guvern ca sa multumesc ministrilor si sa pregatim tranzitia, miercuri

Premierul demisionar Victor Ponta a convocat miercuri, la ora 16:00, o sedinta de Guvern pentru a le multumi ministrilor care au facut parte din Cabinetul sau, dar si pentru a pregati perioada de tranzitie catre Executivul ca se va forma in urma negocierilor din presedinte si partidele parlamentare.

„La ora 16:00 o sa avem o sedinta de Guvern ca sa le multumesc tuturor colegilor ministri si sa pregatim perioada de tranzitie catre viitorul Guvern”, a spus Ponta, miercuri, la Palatul Victoria, dupa ce si-a anuntat demisia.

Totodata, el a anuntat ca „procedurile politice” vor urma in cursul zilei, respectiv trimiterea demisiei sale presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, si a precizat ca actualul Guvern va continua sa-si indeplineasca atributiile pana la instalarea noului Executiv.

„Pana la momentul formarii unui nou guvern, in urma discutiilor intre presedinte si partidele parlamentare, ne indeplinim atributiile de fiecare zi si imediat ce noul guvern va fi instalat putem sa predam o situatie economica si sociala mult mai buna decat cea pe care am preluat-o”, a spus Ponta.

UPDATE – Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca isi depune mandatul

„Am obligatia sa constat supararea legitima care exista in cadrul societatii si dorinta din nou legitima de a avea responsabilitati mai mari decat cele ale patronilor de la firma respectiva. Oamenii simt nevoia de mai mult si ar fi o mare greseala din partea mea sa ignor acest lucru. Nu vreau si nu cred ca este corect sa las aceasta responsabilitate nici in seama celor care au fost in teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, ministrilor, sunt gata sa fac eu acest gest pe care o parte importanta din societate il asteapta si evident, incepand cu ziua de astazi imi depun mandatul de prim-ministru, implicit, si al Guvernului Romaniei si fac acest lucru pentru ca in anii in care am facut politica, rezist la orice batalie cu adversarii politici, niciodata insa nu ma bat cu oamenii si cred ca ar fi o mare greseala si cred ca am avea toti de suferit”, a spus premierul Victor Ponta.

El a precizat ca in cazul Clubului Colectiv raspunderea juridica va fi stabilita de catre Justitie si am vazut ca a inceput acest lucru, sper doar sa nu fie vorba de razbunare, ci doar de responsabilitate juridica si sa nu ne pacalim ca principalii vinovati sunt lacomia si iresponsabilitatea. Daca pedepsim pe altcineva, si nu lacomia si iresponsabilitatea, vom repeta aceste tragedii.

Ponta considera ca supararea cetatenilor nu trebuie sa degenereze in violenta stradala, de aceea demisia Guvernului este cea mai oportuna solutie.

„Supararea, suferinta legitima a oamenilor nu trebuie sa degenereze intr-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat si cred ca agresivitatea, toleranta, violenta chiar verbala, e un cost pe care nu trebuie sa ni-l asumam daca vrem sa traim intr-o tara care se imbunatateste in fiecare zi. Sper ca depunerea mandatului meu si al Guvernului sa satisfaca asteptarile celor care au protestat si sa revenim cat mai rapid la ratiune si la solutii rationale pentru ceea ce e de facut in Romania.” a mai spus Ponta.

Totodata, el a amintit de rezultatele obtinute de guvernarea sa si a precizat ca nu se poate conduce o tara cu ura.

„Am obtinut cu greu in ultimii ani rezultate economice si sociale remarcabile si daca avem o perioada lunga de instabilitate, de tulburari sociale si politice putem sa pierdem tot si sa ne intoarcem la momentul 2012. De altfel, intr-un climat de instabilitate politica si de tulburari sociale, cu oameni in strada, e imposibil sa promovezi noi proiecte pozitive, eu ma pricep doar la proiecte pozitive. Cei care cred ca doar cu ura si fiind contra pot sa conduca o tara vor constata cum au constatat si in 2012 ca nu e asa”, a afirmat Ponta.

in final, el a multumit tutror care au votat si sustinut Guvernul, cu loialitate, si el si-a araatat convingere ca fortele politice si parlamentarii care au sustinut Guvernul „au de ce sa se mandreasca” cu rezultatele economice si sociale ale Guvernului. Ponta a mai spus ca cei care speculeaza politic suferinta oamenilor vor plati un pret foarte scump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here