Bursa de la Bucuresti si-a temperat scaderea la 4,36%

0
752
bvb

bvbBVB a continuat sa-si tempereze scaderea, astfel ca in jurul orei 14:45 indicele general, BET-C, era in coborare cu 4,36%, dupa ce piata coborase in prima parte a zilei cu pana la 12,4%.
Revenirea pietei de la Bucuresti a fost determinata de trecerea pentru scurt timp pe plus a burselor europene,

recuperand si ele scaderile abrupte din prima parte a sedintei de marti, datorita interesului ridicat manifestat de unii investitori pentru preturile reduse ale actiunilor in urma scaderilor din ultimele zile.

Operatiunile cu cele mai lichide zece actiuni de la BVB se incheiau la ora 14:45 la preturi in scadere cu 3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,9% sub referinta, dupa ce au consemnat pierderi de peste 11%.

De asemenea, si-a temperat scaderea si indicele BET-FI, la 6%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 4,29% sub nivelul de luni.

Oscilatiile de marti au venit pe un rulaj in crestere, la ora 14:45 tranzactiile totalizand 113,5 milioane lei (26,7 milioane euro), peste lichiditatea de la finalul sesiunii precedente, de 96,7 milioane lei (22,8 milioane euro).

Prima parte a sedintei a fost dominata de ordine masive de vanzare, presiunea fiind alimentata si de revenirea pe scadere a burselor mature din Europa, care au deschis ziua in crestere.

Investitorii asteapta sedinta de politica monetara a Rezervei Federale a SUA.

La ora 12:30 indicele general, BET-C, era cu 11,69% sub inchiderea de luni, iar indicele SIF-urilor si al actiunilor Fondului Proprieatea era in cadere cu 13,66%.

Caderea bursei de la Bucuresti a fost generata de corectiile puternice inregistrate de bursa americana si pietele europene. Investitorii se tem ca economia globala va intra din nou in recesiune si vand agresiv.

Totii indicii de la BVB afisau scaderi drastice, dupa ce luni piata a inchis tot in coborare, cu 7,41%, si a pierdut 1,6 miliarde de euro la capitalizare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 11,61% la ora 12;30, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 13,66% sub referinta.

Indicele extins, BET-XT, se situa cu 12,38% sub nivelul de luni.

„Panica a cuprins astazi toata piata din cauza scaderilor puternice inregistrate pe pietele externe. Daca dimineata se observau mici tentative de revenire a pietei, pe masura ce au inceput corectiile pe pietele vest-europene si investitorii nostri au inceput sa vanda agresiv. Nu au mai tinut cont de preturile la care vand, influentati puternic si de volatilitatea pietelor internationale, unde, de exemplu, indicele DAX a crescut in deschidere cu pana 2% dupa are s-a prabsit cu 7%”, declara directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Caderea cotatiilor a fost insotita de cresterea volumelor de actiuni tranzactionate, rulajul Bursei ajungand la 83,58 milioane lei (19,69 milioane euro).

„Este panica, iar scaderile sunt amplificate de lipsa investitorilor pe termen lung, care ar putea sa intre la cumparare si astfel sa tempereze corectiile. Retailul vinde si iese de pe cumparare, iar institutionalii straini care vor sa iasa din piata nu mai au cui sa vanda si de aici rezulta un declin mult mai sever decat pe bursele mari, unde retailul are o parte mai mica in ponderea structurii de investitori”, afirma directorul general al BT Securities, Rares Nilas.

Directorul general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest, Octavian Molnar, declara ca se asteapta la vesti si mai proaste.

„Cred ca urmeaza sa se mai anunte ceva cu impact negativ, ori inca o agentie urmeaza sa confirme reducerea ratingul S&P dat pentru SUA, ori va fi redus ratingul altei tari. Nu stiu ce este, vad doar ca este panica si toata lumea vinde. Nu mai sunt in piata nici cei care ieri si vineri mai intrau la cumparare. Ies si asteapta sa vada ce urmeaza. stirea va veni sigur de pe extern, pentru ca dimineata Europa a fost pe verde, iar apoi brusc a trecut pe scadere, si destul de mare”, a spus Molnar. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here