Bursa a cazut cu 5,05%, iar Fondul Proprietatea a atins minimul de la listare, sub presiunea prabusirii pietelor externe

0
808
grafic_scadere

grafic_scadereBursa de la Bucuresti a cazut cu 5,05% la deschiderea sedintei, pe un rulaj de zece ori mai mare, investitorii reactionand la corectiile severe de pe pietele externe, astfel ca indicele general BET-C a coborat la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile FP ating minimul de la listare.

Bursa de la New York a scazut puternic joi, principalii indici inregistrand pierderi de pana la 5%, dupa cea mai slaba sedinta de la inceputul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibila noua runda de recesiune in SUA si extinderea crizei datoriilor de stat in Italia si Spania. Analistii anticipeaza noi pierderi, desi Wall Streeet a inregistrat corectii in noua din ultimele 10 sesiuni consecutive.

Declinul burselor americane a dus la vanzari masive si pe pietele din Asia si Europa. Bursele din Asia au cazut joi cu cel mult 5,5%, iar pietele vest-europene au deschis sedinta de vineri in picaj cu pana la 3,5%.

Pe piata din Romania investitorii s-au grabit inca din predeschidere sa introduca ordine de vanzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, insa ca si in majoritatea sedintelor cele mai mari volume au fost tot pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Actiunile FP au cazut cu 4,23%, la 0,475 lei si au atins, astfel, la cel mai redus nivel de la listare. Cu operatiuni de 8,2 milioane lei, aceste titluri au asigurat 73% din rulajul bursei. Anteior sedintei de vineri, un pret mai mic a fost atins la 30 mai, cand titlurile au inchis la 0,485 lei.

„Panica i-a cuprins pe investitori inca de la deschidere, ca urmare a scaderilor foarte mari inregistrate pe piata americana si pe pietele din Asia. De asemenea, si faptul ca in piata nu sunt ordine de cumparare care sa sutina preturile a mai alimentat si mai mult scaderile inregistrate. Este posibil ca mai tarziu piata sa inceapa incet incet sa-si revina astfel incat sa avem o sedinta volatila”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La deschiderea sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a cazut cu 4,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 5,5% sub nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 4,87%.

La ora 10:16, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in picaj cu 4,79%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 11,4 milioane lei (2,7 milioane euro), suma cu mult peste rulajul de la debutul sedintei precedente, de 1,7 milioane lei (putin peste 400.000 de euro).

Caderea recenta a pietelor poate fi atribuita mai multor factori. Datele economice din SUA s-au inrautatit, sugerand incetinirea si mai accentuata cresterii dupa un prim semestru dezamagitor. Totodata, criza datoriilor de stat pare ca sfideaza acordul incheiat in iulie de liderii europeni si ameninta sa cuprinda Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here