Bugetul Romaniei a pierdut 8,3 miliarde euro in 2015 pentru TVA neincasat

0
872

Bugetul Romaniei pierde anul 8,3 miliarde de euro din cauza deficitului de TVA, adica a diferentelor dintre valoarea TVA prevazuta a fi incasata si sumele colectate efectiv, arata un studiu PwC care analizeaza evaziunea fiscala din Romania, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia.

Practic, bugetul nu incaseaza 4 euro din 10, procentul de 39,6% fiind cel mai ridicat din cele cinci state analizate, anunta Mediafax.

Potrivit estimarilor PwC, TVA necolectata a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de euro in 2015 pentru bugetele celor cinci state din Europa Centrala si de Est. Rezultatele studiului au fost prezentate in cadrul unei conferinte PwC desfasurate la Bucuresti, dedicata combaterii evaziunii fiscale in zona de TVA in statele din Europa Centrala si de Est.

Toate cele 5 state din ECE se confrunta cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA, care variaza intre 19,6% in Republica Ceha si 39,6% in Romania. Nivelul deficitului de TVA a fost de 20,5% in Ungaria, 28,3% in Slovacia si 29,2% in Polonia.

in termeni financiari, acest deficit inseamna o paguba de 3,1 miliarde de euro anual la bugetul Cehiei, 2,6 miliarde de Euro la bugetul Ungariei, 12 miliarde de euro in Polonia si 2,2 miliarde de euro pentru Slovacia.

„in ultimii ani, tarile din ECE au introdus programe de reforma si modernizare a administratiilor financiare. Astfel de programe au oferit deja rezultate spectaculoase in Slovacia, unde deficitul de TVA a fost redus de la 33,9% la 28,3% intr-un singur an. Acest lucru se datoreaza introducerii unui set de masuri cum ar fi programe software de analiza a tranzactiilor in timp real, coreland input-ul si output-ul de TVA pe baza codului de identificare de platitor de TVA, crearea unui comitet Tax Cobra pentru a investiga cazurile majore de frauda fiscala, in cooperare cu politia si procuratura, crearea unor instante fiscale specializate. in schimb, alte state par sa ramana in urma in privinta reducerii deficitului de TVA. Atat Polonia cat si Romania au raportat niveluri ridicate ale deficitului de TVA in 2015, Romania situandu-se pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre ale UE. Este clar ca autoritatile din aceste tari trebuie sa reanalizeze impactul masurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la inregistrarea in scopuri de TVA, asa cum este formularul 088 din Romania, care se dovedesc a fi impovaratoare pentru contribuabilii onesti, dar nu par sa genereze rezultatele scontate in privinta reducerii fraudei de TVA si a cresterii gradului de colectare”, a declarat Daniel Anghel, liderul Echipei de Impozite si Taxe Indirecte, PwC Europa Centrala si de Est.

Aceasta a fost a doua conferinta dedicata subiectului combaterii evaziunii fiscale de TVA in statele din ECE organizata de PwC, dupa ce un eveniment similar s-a desfasurat la Budapesta, Ungaria, in noiembrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here