Bugetul Administratiei Penitenciarelor ar putea creste in acest an

0
1099

Ministerul Justitiei (MJ) cere suplimentarea bugetului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) cu suma de 2,8 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotarare de guvern (HG) aflat in dezbatere publica pe site-ul ministerului.

Potrivit proiectului, suplimentarea se va face din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013

Pentru asigurarea desfasurarii in conditii de siguranta a activitatii specifice sistemului penitenciar este imperios necesara majorarea fondurilor bugetare cu suma de 2,8 milioane lei, se spune in nota de fundamantare a proiectului, aratandu-se ca, in totalul fondurilor bugetare alocate la titlul II Bunuri si servicii, hrana detinutilor reprezinta aproximativ 20%, utilitatile aproximativ 40%, diferenta constand in cheltuieli de transport, intretinere si acordarea drepturilor legale persoanelor private de libertate, anunta Mediafax.

„Suplimentarea este necesara pentru asigurarea fondurilor incheierii de noi contracte de furnizare de produse alimentare de baza (paine, carne, etc) si furnizare de carburant (pentru transportul detinutilor la instantele de judecata)”, se arata in documentul citat.

Totodata, in nota de fundamentare a proiectului, se arata ca bugetul aprobat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe anul 2013 in baza Legii bugetului de stat nr. 5/2013 nu acopera necesarul real de fonduri al sistemului penitenciar, respectiv, fondurile bugetare aprobate la Titlul II „Bunuri si servicii” sunt insuficiente in conditiile in care numarul detinutilor custodiati a crescut foarte mult in ultima perioada.

Cresterea semnificativa a numarului persoanelor private de libertate a determinat o cheltuiala urgenta si neprevazuta in timpul exercitiului bugetar aferent anului 2013. Astfel, daca la data de 30 septembrie 2012 numarul detinutilor era de 31.742, la data de 11 iulie 2013 se inregistreaza un numar de 33.390 persoane private de libertate (cu 1.648 detinuti mai mult), cazate in spatii care asigura 28.121 de locuri (conform criteriilor stabilite de OMJ nr.433/C/2010 – pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate) – indice de ocupare 118,83%, respectiv 18.232 de locuri (conform standardelor CEDO) – indice de ocupare 183%.

Pentru nerespectarea conditiilor de detentie, statul roman a fost obligat, prin intermediul a 69 de hotarari CEDO, la plata unor despagubiri in cuantum de 680.605 euro si 10.000 franci elvetieni. De asemenea instantele din Romania au emis hotarari cu acelasi obiect. in contextul condamnarii Romaniei, in cursul anului 2012, de catre CEDO, in cauza Iacov Stanciu, se impune interventia Guvernului Romaniei pentru asigurarea resurselor necesare, se mai arata in nota de fundamantare. Curtea a constatat ca supraaglomerarea din penitenciare, lipsa igienei si caracterul inadecvat al ingrijirii tratamentului medical constituie un tratament inuman si degradant, fiind nerespectate prevederile art. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Proiectul de buget pe anul 2013 intocmit in baza „Scrisorii – Cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2013 si a estimarilor pentru anii 2014 – 2016, precum si limitelor de cheltuieli stabilite pe ordonatorii principali de credite” a fost fundamentat in contextul unei situatii economice constransa de reduceri bugetare si pe baza numarului de persoane private de libertate inregistrat in august 2012. Astfel, cresterea neprevazuta si continua a numarului de persoane custodiate concura la cresterea costurilor cu asigurarea drepturilor acestora, drepturi prevazute in Legea nr. 275/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal (dreptul la hranire, la materiale igienico-sanitare, la asistenta medicala, la educatie , la corespondenta, la informatie s.a.).

intr-un alt proiect de hotarare, lansat in dezbatere publica de MJ in mai, se cerea suplimentarea bugetului ANP cu 20.000 de lei pentru a acoperi cheltuielie legate de hrana detinutilor si plata utilitatilor, in conditiile cresterii numarului de detinuti.

Bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe 2013 este de 912,5 milioane de lei, din care alocatiile bugetare reprezinta aproximativ 832 de milioane de lei, iar aproximativ 80,5 milioane sunt venituri proprii.

Costul lunar al unui detinut intr-un penitenciar romanesc este de 2.397 de lei, cea mai mare parte – 1.619 de lei – reprezentand-o cheltuielile de personal, arata Ministerul Justitiei, intr-un raspuns la o intrebare adresata de un parlamentar, in primavara acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here