Bolnavii vor finanta cabinetul medicului de familie prin coplata

0
546
medici-fam

medici-famBolnavii vor fi obligati sa finanteze cabinetele medicilor de familie prin coplata si banii dati pentru consultatia fara programare, prin noul contract-cadru pe 2010, iar problemele importante din sistem sunt lasate deoparte, a declarat, joi,

 presedintele CMR, Vasile Astarastoae. „Unii medici s-au bucurat pentru coplata si plata fara programare. Dar, din pacate, autoritatile lasa deoparte ceea ce este important in sistem, iar pacientii vor fi obligati sa finanteze cabinetele medicilor de familie prin coplata si banii dati daca vor fi consultati fara programare”, a subliniat presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Vasile Astarastoae a aratat ca autoritatile au limitat la 20 numarul de consultatii pe zi, transferand astfel finanatarea cabinetului in sarcina bolnavilor.

„Daca pana acum, medicii puteau face cate consultatii erau necesare intr-o zi, acum trebuie sa faca 20, iar diferenta de bani va fi suportata de catre bolnavi”, a adaugat presedintele CMR

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, introducerea tichetului de sanatate ar fi o idee buna, dar numai coroborata cu solutii pentru protejarea pacientului.

„Fara aceste acte pentru protectia pacientului, punctul de vedere al CMR pe coplata este negativ. Statul are obligatia de a scadea mortalitate si morbiditatea. Dar, din pacate, bugetul ministerelor este constituit pe forta ministrilor si nu pe prioritati. in sistem sunt bani, dar trebuie dirijati spre ceea ce este prioritar”, a sustinut presedintele CMR.

Potrivit profesorului Vasile Astarastoae, prioritatile Guvernului pentru Iasi vizeaza dezvoltarea si reamenajarea raului Buhui pentru dezvoltarea transportului.

„Este firesc. Iasi are o mare industie in plin avant si avem nevoie sa dezvoltam transportul naval. Eu vreau turism medical in Iasi si spitale echipate”, a mai spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here