Boc: Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele bancare

0
563
emil-boc

emil-bocGuvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara, a anuntat, joi, premierul Emil Boc.

 Consiliul Concurentei a anuntat, la inceputul anului, ca va discuta cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului despre largirea ariei de aplicare a directivei Comisiei Europene privind rambursarea anticipata a creditelor la banci, cu eliminarea sau limitarea comisoanelor pentru toate tipurile de imprumuturi cu dobanda variabila.

„Vrem sa limitam aplicarea acestui comision de rambursare la toate creditele cu dobanda variabila cu sau fara garantie imobiliara. Directiva europeana se refera la creditele de consum fara garantie imobiliara de pana la 75.000 euro”, a declarat atunci presedintele Consilului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, aprecia insa atunci ca nu este momentul pentru eliminarea sau reducerea comisioanelor de rambursare anticipata pentru toate tipurile de credit si ca prioritatea trebuie sa fie implementarea Directivei CE, care prevede pentru banci obligatia limitarii comisionului de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori intre 200 si 75.000 de euro.

In prezent, fiecare banca din Romania fixeaza nivelul comisionului de aplicare pentru diversele categorii de credite.

incepand cu luna iunie 2010, comunitatea bancara va limita la 1% comisionul de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 de euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene.

Directiva 2008/48/CE prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here