BNR mentine dobanda cheie la 1,75%

0
720

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale, anunta Agerpres.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Dobanda de politica monetara este nemodificata din luna mai a anului trecut.

Tot joi, Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat noul Raport trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 10 mai 2016.

‘Conform evolutiei anticipate, valoarea negativa a ratei anuale a inflatiei s-a accentuat in primul trimestru al anului curent (-3,0 la suta in luna martie fata de -0,93 la suta in decembrie 2015), ca efect al reducerii cotei standard a TVA de la 24 la 20 la suta incepand cu 1 ianuarie 2016 si al preturilor scazute ale materiilor prime pe plan global. Rata medie anuala a inflatiei IPC a coborat in luna martie la nivelul de -1,4 la suta, iar indicele armonizat al preturilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana – a inregistrat o rata medie anuala de -1,1 la suta’, se arata in comunicatul BNR.

Potrivit acestuia, cresterea anuala a PIB s-a accelerat in anul 2015 la 3,8%, cea mai inalta dinamica din perioada post-criza, sustinuta de avansul semnificativ al consumului si de consolidarea tendintei de redresare a investitiilor. Contributia negativa a exportului net s-a accentuat, influenta exercitata de cresterea rapida a absorbtiei interne devenind vizibila mai ales in ultima parte a anului 2015.

‘Cele mai recente date si sondaje de conjunctura semnaleaza continuarea expansiunii cererii de consum, pe fondul stimulilor fiscali si al cresterii veniturilor populatiei. in acelasi timp se remarca scaderea productivitatii muncii in industrie concomitent cu o dinamica anuala pozitiva a salariilor. Conditiile monetare reale isi pastreaza caracterul stimulativ. Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat si-a consolidat traiectoria ascendenta, sustinuta de ritmul inalt de crestere a componentei in lei. Ponderea creditului in lei in totalul creditului neguvernamental a urcat la nivelul de 52,7% in luna martie de la 51,7% in luna precedenta (cea mai mare valoare inregistrata din 2007 pana in prezent), asigurand premise pentru imbunatatirea transmisiei politicii monetare si pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare’, mentioneaza sursa citata.

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat, joi, Raportul asupra inflatiei, editia mai 2016.

Banca Centrala mai spune ca raportul prezinta noua prognoza trimestriala, care anticipeaza prelungirea valorilor negative ale ratei anuale a inflatiei pana in luna iulie 2016, ca urmare a manifestarii efectelor tranzitorii ale reducerii cotei TVA si ale altor impozite indirecte, precum si a scaderii unor preturi administrate (energie).

‘Scenariul de baza prevede o revenire graduala a inflatiei in interiorul intervalului asociat tintei si plasarea in palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoza. Riscurile asociate proiectiei sunt generate de surse atat interne cat si externe, in conditiile unor incertitudini ridicate. Astfel, contextul extern ramane marcat de sporirea temerilor legate de cresterea economica globala, reacutizarea situatiei din Grecia si apropierea referendumului din Marea Britanie. Acestor incertitudini li se adauga cele legate de volatilitatea pietelor financiare, tensiunile geopolitice, divergenta intre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale ale lumii si evolutia pretului petrolului’, se mai arata in comunicat.

Pe plan intern, spune BNR, riscurile se contureaza in sfera politicii fiscale si de venituri, precum si a efectelor adverse generate de modificari ale legislatiei in domeniul financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here