BNR a redus dobanda de politica monetara

0
1075
dobanzi-lei

Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,5% la 4,25%, in linie cu asteptarile analistilor, si a pastrat nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in euro.

„in sedinta din 30 septembrie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,25 la suta pe an de la 4,5 la suta incepand cu data de 1 octombrie 2013, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit”, se arata intr-un comunicat al bancii centrale, potrivit Mediafax.

Totodata, BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune.

Analistii financiari apreciaza ca dobanda cheie ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013.

Banca centrala s-a angajat in scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International sa nu reduca dobanda atat timp cat inflatia nu reintra in intervalul tintit si nu exista conditii de piata adverse, ceea ce inseamna ca urmatoarea taiere ar putea avea loc abia in noiembrie, la ultima sedinta de politica monetara din acest an, cand va aproba si raportul asupra inflatiei pentru trimestrul al treilea.

„Vom monitoriza indeaproape evolutiile inflatiei in urma acestor pasi de relaxare si vom avea in vedere scaderea treptata a ratei de politica doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de noi, conform proiectiei, anticipatiile inflationiste raman ferm ancorate si conditiile de piata permit acest lucru”, se arata in forma finala a scrisorii de intentie.

La precedenta sedinta de politica monetara, din 5 august, CA al BNR a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5% pe an la 4,5% pe an.

De asemenea, Banca Nationala se angajeaza fata de FMI sa reduca pana in septembrie inflatia pana in interiorul intervalului de tintire pe termen mediu, de 2,5±1 puncte procentuale, si sa o mentina in intervalul tintit.

in scrisoarea de intentie, banca centrala explica scaderea cu 75 de puncte de baza a ratei de politica monetara din iulie si august, de la 5,25% la 4,5%, prin faptul ca anticipa continuarea tendintei de scadere a inflatiei principale.

„Ca urmare a recentei reduceri a coridorului de rata a dobanzii in jurul ratei de politica, ratele dobanzii pentru facilitatile de credit si de depozit ale BNR se situeaza la 7,5 si, respectiv, 1,5 procente. Ancorarea anticipatiilor inflationiste si contracararea fluxurilor internationale de capital volatile continua sa impuna o pozitie prudenta de politica monetara sustinuta de implementarea consecventa a mixului de politici macroeconomice. Actuala pozitie de politica monetara pare a fi in linii mari adecvata”, se mai spune in document.

Potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI, BNR anticipeaza o mentinere a rezervelor minime obligatorii in lunile urmatoare.

Potrivit analistilor financiari, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013, iar pana la sfarsitul anului urmator ar putea cobori la 12%. Pentru pasivele in valuta, rezervele minime obligatorii s-ar putea pastra la 20% atat in acest an, cat si anul viitor, dar sunt si analisti care considera ca acestea ar putea fi diminuate la 15% pana la finalul lui 2014.

Comunicatul detaliat privind sedinta CA pe probleme de politica monetara va fi transmis in cadrul unui briefing de presa la BNR, la ora 15.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here