BERD sustine emisiunile de obligatiuni in Romania

0
1128

In cadrul initiativei de sprijinire a dezvoltarii pietei de capital din Romania, BERD a lansat un program de 150 milioane euro ce are in vedere sustinerea emisiunilor de obligatiuni pe termen mediu si lung de catre institutiile financiare locale.

Prima investitie a Bancii, in cadrul acestui program, s-a derulat prin subscrierea de obligatiuni in moneda locala emise de catre UniCredit Tiriac Bank. BERD a subscris 20 la suta din totalul de 550 milioane lei (echivalentul a 121 milioane euro) la care s-a ridicat emisiunea de obligatiuni negarantate cu maturitate de 5 ani, care a atras peste 30 de investitori.

Investitorii institutionali locali au subscris in total peste jumatate din volumul emisiunii de obligatiuni.

Programul BERD pentru dezvoltarea pietei obligatiunilor emise de institutii financiare din Romania acopera investitii in titluri de credit negociabile emise de catre bancile locale si institutiile financiare nebancare.

Acest tip de finantare va permite intermediarilor financiari sa isi diversifice sursele de finantare si sa isi asigure o mai buna gestiune a bilantului.

Aceasta facilitate cadru va contribui la depasirea barierelor ce intarzie dezvoltarea pietei de obligatiuni corporative din Romania, prin promovarea cu success a obligatiunilor neguvernamentale si incurajarea acelor emisiuni de obligatiuni care au dimensiunea necesara pentru a fi lichide si a atrage investitori institutionali.

„Suntem incantati sa sustinem prima emisiune de obligatiuni in moneda locala a bancii UniCredit Tiriac, care este totodata una dintre primele emisiuni de obligatiuni de catre o banca comerciala din Romania de la declansarea crizei economice”, a declarat Nick Tesseyman, Director Executiv BERD pentru Institutii Financiare.

„Credem ca acest proiect va deschide calea si altor institutii financiare sa acceseze pietele de obligatiuni ca surse alternative de finantare, contribuind astfel la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Noua facilitate cadru va permite BERD sa isi sustina partenerii financiari locali in emiterea de obligatiuni”, a adaugat Dl. Tesseyman.

Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank, a declarat: “Salutam investitia BERD in emisiunea noastra inaugurala de obligatiuni, ce demonstreaza angajamentul fata de institutia noastra, piata de capital din Romania si fata de intreaga economie. Implicarea institutiilor financiare internationale, precum BERD, si faptul ca emisiunea noastra a fost suprasubscrisa in contextul unor conditii dificile de piata, demonstreaza potentialul bun al segmentului obligatiunilor corporative din Romania.”

Noua facilitate cadru este in concordanta cu Initiativa de Dezvoltare a Pietelor de Capital si Moneda Locala, lansata de BERD in mai 2010 cu scopul sustinerii reformelor si politicilor din tarile de operare ale BERD ce incurajeaza cresterea gradului de utilizare a monedei locale precum si dezvoltarea pietelor locale de capital.

Programul de 150 milioane euro se incadreaza in Planul Comun de Dezvoltare al Institutiilor Financiare Internationale pentru Europa Centrala si de Sud Est, ce a fost lansat in noiembrie 2012 de catre BERD, Grupul Bancii Europene pentru Investitii si Grupul Bancii Mondiale. Planul survine ca raspuns direct la impactul persistent al problemelor din zona Euro asupra economiilor din Europa emergenta si include angajamente totale de peste 30 miliarde euro pentru o perioada de doi ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here