Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Din „grânarul Europei”, România a devenit o țară care își falimentează propria agricultură

0
763

 

Fermierii români din întreaga țară au ieșit în stradă disperați că vor ajunge la sapă de lemn. Tractoarele și utilajele agricole au părăsit câmpurile și au ajuns pe străzile marilor orașe. Este dovada că agricultura României este într-o situație de criză, iar oamenii au ajuns să protesteze din disperare pentru că statul este incapabil să îi ajute.

Problemele generate de războiul din Ucraina sunt doar picătura care a umplut paharul pentru fermieri.

Agricultura românească a devenit un sector neprofitabil din cauza politicilor publice păguboase promovate în ultimii peste 30 de ani. Rând pe rând, partidele politice care au gestionat portofoliul Agriculturii și-au bătut joc de fermieri tratând problemele acestora cu indiferență, incompetență și dezinteres.

De foarte multe ori, România a negociat în genunchi cu Comisia Europeană subvențiile pentru agricultorii sau crescătorii de animale. Este și cazul recent: România a primit doar 10.5 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor. Mult mai puțin față de cât a primit Polonia sau chiar Bulgaria.

Atât a putut domnul Daea de la PSD, care și-a făcut temele precum un elev mediocru. Ministrul român al Agriculturii nu a fost în stare să negocieze cu Comisia Europeană mai mulți bani pentru fermierii noștri. S-a dus la Bruxelles cu un dosar incomplet și cu date eronate, crezând că astfel îi păcălește pe oficialii europeni. Petre Daea trebuia să plece din minister în secunda doi, dar PSD și PNL îl țin în funcție pentru că răspunde la comenzile unor baroni cu afaceri în agricultură.

Domnilor din PSD și PNL, e timpul să deschideți ochii și să opriți declinul agriculturii românești. Am ajuns ca dintr-o țară agricolă să fim doar o piață de desfacere.

În piețele marilor orașe, roșia românească a fost înlocuită de mult cu roșia din Turcia. Carnea românească e tot mai rară în magazine și am ajuns să importăm 80% din necesarul de carne de porc. De la „grânarul Europei”, România a ajuns unul dintre cei mai mari importatori de produse agricole din Europa. Importăm anual produse alimentare de miliarde de euro. De ce ne nu susțineți producătorul român? De ce România își falimentează propria agricultură?

Ne mai despart doar câteva zile până la sărbătorile pascale, iar românii vor avea cel mai scump Paște din ultimii ani. Chiar și tradiționala carne de miel, aflată în aceste zile în magazine, a ajuns să fie din import, în timp ce oierii români sunt în pragul falimentului fără subvenții serioase și fără scheme guvernamentale de sprijin.

Actuala coaliție PNL-PSD trebuie să își asume dezastrul din agricultură, iar ministrul Petre Daea trebuie demis de urgență pentru că a făcut prea mult rău fermierilor români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here