BCR este prima institutie de credit care accepta noua forma a programului Prima Casa

0
488
bcr

bcrBanca Comerciala Romana (BCR) a acceptat sa participe la noua forma a programului guvernamental Prima Casa, in cadrul caruia va imparti in mod egal riscurile de creditare cu statul.”Programul Prima Casa va continua in formula de impartire a riscului 50% – 50% intre banci si stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicatiile legale

si administrative ale modificarii formei de derulare a programului. Clientii existenti nu vor fi afectati. Foarte important este insa ca potentialii clienti vor beneficia de aceleasi conditii contractuale si de cost”, a declarat Alexandru Berea, directorul juridic al BCR si reprezentantul bancii la discutiile cu Ministerul Finantelor Publice.

El a precizat ca bancile au fost cele care au propus impartirea riscului cu statul, astfel incat programul sa fie extins fara garantii suplimentare de la stat.

„in baza aceluiasi plafon de garantii estimam o expansiune substantiala a portofoliului de credite Prima Casa. Am acordat 15.000 de credite pana acum si vedem nevoie si potential pentru inca atat. Programul acopera o necesitate reala a tinerelor familii care isi doresc un camin, dar nu dispun de avansul necesar pentru a un credit ipotecar clasic”, a spus Berea.

Oficialul BCR considera ca programul rezolva in conditii accesibile si problemele de confort locativ pentru familiile care au nevoie de un apartament mai mare.

Guvernul a decis, miercuri, ca garantia statului la creditele contractate prin programul Prima Casa sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat agentiei MEDAFAX ca persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de pana la 50 metri patrati vor putea contracta un credit pentru cumpararea unei noi locuinte prin programul Prima Casa indiferent de varsta.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul Prima Casa, astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.

Programul Prima Casa a fost continuat si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului „Prima Casa” in anii 2009-2010.

Creditele acordate au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here