Basescu: Solutia privind indemnizatia si concediul pentru mame este buna, impaca toate optiunile. Vezi aici declaratiile presedintelui

0
951
Traian-Basescu

TRAIAN-BASESCUPresedintele Traian Basescu a apreciat, miercuri seara, la TVR, ca solutia Guvernului privind indemnizatia si concediul pentru cresterea copilului este buna, pentru ca previne deprofesionalizarea si impaca toate optiunile posibile.

 

Basescu a mentionat ca solutia Guvernului este una buna.

„In primul rand, are o varianta dinamica, cea care initial a fost prevazuta de Guvern, adica poti sa stai acasa doi ani in urmatoarele conditii: indemnizatie, in primul an, de la 600 minimum pana la 3.400 de lei si nimic incepand din luna a 13-a, altfel spus, concediu fara plata. In acelasi timp, aceasta varianta dinamica spune ca daca in primele 12 luni mama decide sa mearga sa-si reia activitatea, mai primeste pana la sfarsitul celor 24 de luni 500 de lei aditional la salariul pe care il primeste”, a adaugat presedintele, apreciind ca este vorba despre „o varianta care stimuleaza intoarcerea in campul muncii a mamei si previne deprofesionalizarea”.

Basescu a mai spus ca statul nu este in totalitate responsabil pentru copil si ca si mama are partea ei de responsabilitati.

„Responsabilitatea este impartita. Pana la urma, nu este statul responsabil total pentru copil. si mama are responsabilitatile ei si in acelasi timp ramane si cu responsabilitati sociale importante, acelea de a se intoarce in campul muncii”, a spus seful statului.

Pe de alta parte, el a explicat ca exista si „varianta statica” ce presupune un concediu de 24 de luni cu o indemnizatie in functie de venitul din ultimul an, care variaza intre 600 si 1.200 de lei.

„Cred ca au fost impacate toate optiunile. Iar mamele vor putea opta”, a spus presedintele.

„In orice caz, in ultima vreme am observat ca Romania nu mai are femei, are mamici. si nu mai are copii, are bebelusi. Toata tara asta a devenit o tara de mamicute si bebelusi. Sunt femei care trebuie sa aiba sansa reintegrarii sociale dupa nastere si veti vedea ca varianta dinamica va fi mult mai cautata de femei decat cea statica”, a sustinut Basescu.

Presedintele a spus ca sotia sa a stat acasa trei luni dupa ce a nascut, in cazul ambilor copii.

in ceea ce priveste economiile facute prin aceasta masura, presedintele a spus ca va fi voba despre 100 de milioane de lei in 2011 si de 500 de milioane de lei in 2012.

Mamele vor avea posibilitatea sa opteze si pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei, a decis Guvernul.

Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, ca mamele vor putea opta pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei.

Pentru un concediu de un an, indemnizatia maxima va fi de 3.400 lei. Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni.

Daca se intorc insa la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.

Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care opteaza pentru concediu de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 lei.

„Subliniez faptul ca s-a avut in vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele sase luni, in oricare dintre variante, inclusiv la cei care se afla in momentul de fata in plata, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni”, a spus Boc.

Mamele aflate deja in concediu de crestere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificari.

Despre afirmatiile lui Geoana privind vizita la Vintu: Un om care are multa mizerie in spate

„Acum aveti explicatia de ce nu l-am desemnat sa primeasca onorul Armatei de Ziua Nationala! Este un om care are multa mizerie in spatele lui (…) Pana si la un an dupa ce a pierdut penibil alegerile, continua sa minta”, a declarat presedintele.

Coalitia a luat masurile care trebuiau in an de criza, va rezista pana in 2012, ii admir

„Eu ii admir pe oamenii din coalitie pentru cata rabdare au sa o mentina”, a spus Basescu la TVR.

Presedintele a apreciat ca cei din coalitie au luat masurile care trebuiau luate intr-un an de criza, mentionand ca este vorba de 11 masuri.

El a declarat, raspunzand unei intrebari, ca este de parere ca actuala coalitie va rezista pana in 2012, pentru ca s-a dovedit a fi solida.

Se vor desfiinta 200 de spitale; acestea ar putea fi transformate in azile si crese

„Ministerul Sanatatii trebuie sa inchida 200 de spitale mici, fara dotare, in care omul nu are nicio sansa aproape. I se da doar primul ajutor oricum, acum si este trimis la Bucuresti cu o salvare. incepe acest proces de inchidere a spitalelor i de transformare a lor, ca prima solutie, in azile pentru batrani si in crese, in functie de nevoile sociale ale zonei”, a explicat presedintele.

Elicoptere ale armatei vor deveni sanitare, nu vor mai sta numai gata de razboi

„Anul acesta s-au transferat spitalele la administratiile locale. Anul viitor se incepe procesul de inchidere a spitalelor neperformante, care nu pot asigura asistenta medicala corespunzatoare. Odata cu acest proces, cadrele medicale, medicii merg in spitalele care raman deschise, pentru ca este un deficit de medici, de asistente medicale”, a spus Basescu.

intrebat daca vor exista de exemplu elicoptere care sa poata transporta pacientii, presedintele a spus: „Iata discutia de la coalitie si cu MApN-ul. SMURD si Ministerul de interne au deja acum o capacitate destul de mare. Se vor mai achizitiona elicoptere care vor fi utilizate pentru acest scop din Facilitatea Schengen. Ne-au mai ramas niste bani la dispozitie”.

„si de asemenea, Armata dispune de elicoptere pe care le va transforma in elicoptere sanitare, in asa fel incat sa nu stea numai gata de razboi, ci sa faca si un lucru util pe timp de pace, ceea ce duce si la antrenarea pilotilor si la utilizarea unui parc de elicoptere suficient pentru a inlesni interventia rapida legata de bolnavi. Deci armata is va dezvolta propriul ei zbor”, a explicat presedintele.

Despre decizia Comisiei juridice in cazul Ridzi: Inadmisibila, plenul sa fie mai intelept

Basescu a spus, la TVR, ca decizia este inadmisibila din punctul de vedere al PDL, pentru ca nu poti critica faptul ca Parlamentul il protejeaza pe Adrian Nastase si, in acelasi timp, sa nu permiti anchetarea unui fost ministru din propria tabara.

Presedintele a spus ca poate intelege faptul ca cei din PDL au avut slabiciunea de a pleca, in luarea deciziei, de la situatia grea de sanatate in care se afla Ridzi.

Cu toate acestea, potrivit presedintelui, decizia este inadmisibila. El a mentionat ca spera ca plenul va fi mai intelept.

„Nu le scuz actiunea”, a spus Basescu.

Nu cred ca Mircea Geoana trebuie schimbat de la sefia Senatului

Intrebat ce crede despre faptul ca declaratiile facute (pe tema vizitei la Sorin Ovidiu Vantu si criticile la adresa lui Victor Ponta – n.r.) l-ar putea costa pe Mircea Geoana functia de presedinte al Senatului, seful statului a spus: „Eu nu cred ca Mircea Geoana trebuie schimbat”.

„Trebuie sa avem stabilitate in functionarea institutiilor. A fost desemnat, este ales de camera, este un regulament al camerei”, a spus presedintele.

Daca nu revine cu fapte la ce spunea despre anticoruptie, PDL nu va mai fi partid important

„Daca nu revine cu fapte la ceea ce sustinea cand era in opozitie, PDL-ul isi diminueaza sansele de a mai fi partid important pe esicherul politic. Sunt convins ca va recupera in 2011 si 2012 ceea ce a pierdut ca urmare a masurilor anticriza. Dar daca nu va reveni si la discurs, si la actiune anticoruptie in interiorul sau, nu va reatinge cifrele la care ar merita sa revina, pentru ca este partidul care si-a asumat tractarea acestei tari prin criza si va avea succes – tara a evitat derapajul, va incepe sa creasca”, a spus seful statului la TVR.

in ianuarie discutam cu o delegatie din Kazahstan despre esalonarea creantei Rompetrol

seful statului a spus ca i-a propus presedintelui din Kazahstan, recent, esalonarea pe 2-3 ani a platilor, in sume si termene fixe, intelegand ca Rompetrol este in dificultate in prezent din cauza crizei.

Basescu a mentionat ca Nursultan Nazarbaev a raspuns ca in ianuare va fi trimisa la Bucuresti o comisie pentru a discuta esalonarea. „in ianuarie va fi trimisa o comisie pentru a discuta esalonarea si asigurarea ca Kaz Munai Gaz isi va onora obligatiile fara sa incerce sa mearga pe metodele pe care si acum vad ca domnul Patriciu incearca sa le promoveze”, a spus Basescu.

El a insistat pe subiectul datoriilor pe care statul roman trebuie sa le incaseze. „Nu-mi datoreaza nimic (Patriciu, n.r.). Sa vina avocatii. Aici discutam de 580 de milioane de dolari pe care statul roman trebuia sa ii incaseze si nu discutam de valoarea actiunilor. Cei 580 de milioane de dolari pot fi platiti si in actiuni, daca asa hotaram, dar trebuie sa acopere valoarea de 580 de milioane de dolari la data returnarii”, a spus Basescu.

Calculatorul lui Ridzi a fost de mult investigat, dar trebuie la dosar documente legale

Presedintele a facut aceste declaratii in contextul unei referiri la Monica Ridzi: „Am tinut foarte mult la Monica Ridzi, ca tanar care a evoluat in PDL”.

Traian Basescu a adaugat insa ca nimic nu justifica lipsa unui vot pentru a extinde ancheta penala in acest caz.

Presedintele a spus ca a perceput votul din Comisia juridica a Camerei ca pe „o dovada ca «Nu lasam un om bolnav la ananghie»”.

„Anul trecut au votat foarte prompt trimiterea in fata procurorilor a Monicai Ridzi. Acum procurorii au mai cerut extinderea anchetei pe sistemul informatic. Deci se ia calculatorul ca sa vada ce a fost in el. Cat de ridicola poate fi atitudinea asta…adica «o aparam pe Monica Ridzi ca nu le dam voie procurorilor sa ia calculatorul». Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu cred ca acel calculator a fost demult investigat dar trebuie puse in dosar documente legale. Daca n-a fost investigat este o prostie ca n-au avizat extinderea anchetei si asupra mijloacelor IT”, a spus presedintele.

Sunt optimist legat de evolutiile viitoare ale Romaniei

„Sunt optimist legat de evolutiile viitoare ale Romaniei”, a spus presedintele la TVR.

El a adaugat ca Romania are bani europeni la dispozitie pentru dezvoltare si ca vor fi gasite resursele necesare pentru acoperirea deficitului bugetar.

„Avem bani cu care sa ne dezvoltam – bani europeni. Vom gasi resurse cu care sa ne acoperim deficitul bugetar. Nu e bine ca inca mai imprumutam pentru consum, va trebui si la anul sa platim si din imprumuturi si pensiile si salariile si ajutoarele sociale. Dar Romania este pe un drum de iesire din criza si nu vom ajunge ca tarile pe care le vedem deja intrate in derapaj si vom mai vedea si altele”, a spus el. (Mediafax)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here