Basescu: Romania va participa cu fregata Regele Ferdinand si cu 207 militari la operatiunile din Libia

0
629
Traian-Basescu

TRAIAN-BASESCUPresedintele Traian Basescu a declarat marti, dupa sedinta CSAT, ca la solicitarea NATO Romania va participa cu 207 militari la operatiunile din Libia, cu fregata Regele Ferdinand. Fregata va efectua in Libia operatiuni de blocare a oricarei nave suspecte ca ar transporta de exemplu armament catre Libia.

Participam la operatiuni la solicitarea NATO. Nava va fi gata de plecare in misiune in 30 de zile.
*

Trebuie sa se gaseasca resurse pentru punerea in aplicare a deciziei CSAT si pentru respectarea angajamentului pe care Romania il are fata de NATO. in CSAT sunt membri si ministru de Finante si primul ministru, deci trebuie sa gaseasca resurse pentru punerea in aplicare a deciziei CSAT si pentru respectarea obligatiilor pe care Romania le are fata de Alianta Nord-Atlantica. Pentru ca nava sa opereze timp de trei luni in Marea Mediterana sunt necesare 4,5 milioane euro.

*

26 martie 2007 – PNL i-a solicitat lui Emil Boc sa se ralieze deciziei de retragere a trupelor romanesti din Irak. Trupele nu s-au retras pentru ca aveau de indeplinit o misiune. Cat timp eu voi fi presedinte Romania isi va respecta angajamentele. Fortele armate ale Romaniei vor pleca unde trebuie acolo unde trebuie si in limitele posibilitatilor pe care armata le are. Romania ramane un sustinator al ideii ca operatiunile militare trebuie sa se desfasoare si sub mandat NATO, pentru ca ne ajuta pe toti la solidaritate. Romania va continua sa raspunda pozitiv in limita resurselor si daca este vorba de actiuni umanitare.
*

Ar fi bine sa nu dam impresia ca suntem nepregatiti a intelege lucruri elementare. Marii beneficiari ai resurselor petroliere din Libia sunt Italia, Franta, Marea Britanie si SUA. Nu au nevoie de un razboi pentru a primi ceea ce deja au. Interventia este pentru a proteja populatia de un lider politic care omoara propria lui populatie. Este bine ca atunci cand se vorbeste despre populatia din Libia, de interese si de solutii sa se aiba in vedere ca e vorba despre o populatie cu foarte multe triburi.

*

S-a analizat contributia Romaniei pentru accelerarea procesului de tranzitie in Afganistan. CSAT a hotarat suplimentarea cu 66 de jandarmi, pentru instruirea fortelor de ordine publica.
*

CSAT a decis implicarea Romaniei in impunerea conditiilor de respectare a embargoului cu fregata Regele Ferdinand si cu 2 ofiteri de stat major. Romania va participa cu 205 militari la bordul fregatei si cu 2 ofiteri de stat major.
*

Pe data de 20 martie a fost aprobat planul de operatii pentru impunerea embargoului cu privire la vanzarile de armament catre Libia. Astazi a fost aprobat planul de operatii privind zona de interdictie aeriana. Astazi Consiliul nord atlantic a aprobat directiva de executie pentru impunerea embargoului contra Libiei. Odata cu aprobarea directivei se trece la punerea in aplicatie a operatiunii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here