Basescu: Proiectul de la Rosia Montana a stat ingropat din cauza lasitatii politicienilor

0
477
Traian-Basescu

Traian-BasescuProiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana a stat ingropat din 1996 din cauza lasitatii politicienilor, care „nu au vrut sa ii doara capul”, a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, la Rosia Montana, el spunandu-i unei jurnaliste ca si presa este lasa, nevrand sa arate realitatea.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Rosia Montana, ca este in favoarea derularuii proiectului minier, spunand ca „orice tara care are resurse trebuie sa le foloseasca”. De asemenea, el a sustinut ca prin derularea acestei investitii s-ar crea locuri de munca.

Seful statului a mai spus ca proiectul de la Rosia Montana „sta ingropat din 1997” din cauza lasitatii oamenilor politici.

„Poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politici. Daca acest proiect sta ingropat din 1997 pana acum, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care nu au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea in plina exploatare cresterea de pret la aur? Daca se dadea drumul la proiect din ’97 ne gasea cresterea preturilor la aur in plina exploatare”, a afirmat presedintele.

Intrebat de o jurnalista daca vrea sa spuna ca premierul Emil Boc este las, Basescu a raspuns:

„Va fac lasi si pe dumneavoastra, toti cei care stiti, dar nu aveti curaj sa va asumati sa spuneti cinstit ce este aici. Toti ascundeti realitatea de la Rosia Montana – poluarea si afectarea grava a mediului ca urmare a exploatarii de catre stat. Nu ma refer la premier, ca nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii pana acum. Premierului trebuie sa-i vina niste ministri cu solutiile. Dar toti s-au ferit”.

Presedintele a ajuns la cariera din Rosia Montana in jurul orei 12.45, insotit de prefectul de Alba, stefan Bardan, dupa care a facut o vizita in cariera.

Aproximativ 20 de localnici din Rosia Montana, opozanti ai proiectului minier din zona, s-au adunat, luni, in fata Primariei, spunand ca asteapta sa vorbeasca cu presedintele Traian Basescu.

Presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana, Zeno Cornea, a declarat ca ei nu doresc sa protesteze, ci vor sa discute „in mod civilizat” cu Traian Basescu despre proiectul minier.

Cornea a mai spus ca seful statului a facut „o mare greseala” prin declaratiile din ultima perioada privind proiectul de la Rosia Montana, catalogandu-le drept „afirmatii gratuite”.

„Ii vom transmite ca noi suntem proprietarii Rosia Montana si ii vom reaminti ca este presedintele tuturor romanilor si al nostru. Deocamdata Constitutia ne garanteaza proprietatea, noi nu plecam de aici decat morti”, a afirmat Cornea.

La randul sau, presedintele Asociatiei „Alburnus Maior”, ONG care se opune proiectului minier, a criticat presa, spunand ca „e singurul dusman al Rosia Montana” pentru ca a acceptat sa fie cumparata.

Tot in fata Primariei, s-au adunat aproximativ 50 de angajati ai companiei Rosia Montana „Gold Corporation” imbracati in uniforme de protectie.

Vizita sefului statului la Rosia Montana vine dupa declaratiile recente privind proiectul minier din zona.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here