Barroso se teme ca Europa ar putea reveni la nivelul anilor '30

0
816
barroso

barrosoLiderul Confederatiei europene a sindicatelor si presedintele CE se tem ca Europa s-ar putea intoarce la nivelul „anilor ’30”, in cazul aplicarii masurilor de austeritate, in opinia lui John Monks, sau in cazul neimplementarii lor, potrivit lui Barroso, relateaza publicatia electronica EUObserver.

 

„Acest lucru este extrem de periculos. (…) Ne intoarcem in anii ’30, in timpul Marii Depresii, cand ne-am ales cu dictaturi militare. Nu spun ca am ajuns acolo, dar situatia poate deveni foarte grava, nu doar din punct de vedere economic, ci si politic”, a declarat secretarul general al Confederatiei, intr-un interviu pentru EUObserver. Publicatia trece in revista masurile impuse de diferite state, mentionand ca reducerile salariilor si pensiilor din Romania „au provocat cele mai mari demonstratii din tara de la caderea comunismului”.

Potrivit lui Monks, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, are aceleasi temeri, dar bazate pe o logica diametral opusa. „Am avut o discutie cu Barroso vinerea trecuta despre ce se poate face pentru Grecia, Spania, Portugalia si restul tarilor si mesajul lui a fost clar: «Daca nu implementeaza aceste pachete de masuri, aceste tari ar putea sa dispara in sensul in care le cunoastem noi ca democratii. Nu au de ales, asta e.» El (Barroso) este foarte, foarte ingrijorat. Ne-a socat cu o viziune apocaliptica a prabusirii democratiilor in Europa, din cauza nivelului de indatorare”.

Comitetul executiv al Confederatiei a aprobat decretarea unei „zile de actiune” in intreaga Europa la 29 septembrie, care sa includa greve, demonstratii si intrevederi cu ministri din Guvernele tuturor statelor membre UE, a anuntat Monks. in aceeasi zi este programata o reuniune a ministrilor de Finante de la Bruxelles. Totusi, liderul sindical a precizat ca nu poate fi organizata o greva generala la nivel european, deoarece „unele tari au traditia grevelor generale si altele nu”.

In ceea ce priveste situatia Greciei, Monks a luat apararea acestei tari, spunand ca „atacurile in presa germana si alte surse de informare in legatura cu salariatii greci si sectorul public sunt incorecte”. in opinia sa, principala problema care afecteaza Grecia este evaziunea fiscala. „Descrierea in tabloide a grecilor ca fiind lenesi si risipitori pur si simplu nu este corecta. (…) Ceea ce este mai ingrijorator in privinta Greciei este faptul ca bogatii nu isi platesc taxele. Ei nu par sa creada in plata taxelor. Cea mai mare provocare a Greciei este colectarea taxelor de la bogati, de la burghezie. Aceste clase par sa fie deosebit de inclinate sa le evite”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here