Barosso sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a declarat acesta in urma vizitei ministrului Ungureanu la Bruxelles

0
667
spatiul-schengen

spatiul-schengenComisia Europeana va respinge orice incercare de a lega Mecanismul de Cooperare si Verificare de procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen si va insista ca decizia finala sa fie luata cel mai tarziu in luna septembrie, a declarat, joi, presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Declaratia a fost sustinuta la sfarsitul intalnirii cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat la Bruxelles.

„Apreciez angajamentul Guvernului pentru reforma, care a fost bine reflectat in raportul intermediar al Comisiei si incurajez Guvernul sa-si intensifice eforturile in lunile urmatoare. Evaluarea Comisiei din aceasta vara va analiza progresul relizat de la aderare, pe toti cei cinci ani, iar testul cheie va fi sustenabilitatea si ireversibilitatea procesului de reforma. Nu voi face un prognostic cu privire la rezultat, deoarece acesta depinde de progresul realizat de Romania. Comisia Europeana va respinge insa orice incercare de a lega Mecanismul de Cooperare si Verificare cu procesul de aderare la spatiul Schengen. Este o chestiune de tratament corect si puteti conta pe sprijinul deplin al Comisiei de a insista ca decizia finala sa fie luata cel mai tarziu in septembrie. Am spus-o si repet si azi: cred ca este corect sa i se acorde Romaniei statutul de membru al Schengen”, a spus Barroso.
El a amintit totodata ca, in noiembrie 2010, in vizita efectuata atunci la Bucuresti, a fost stabilit un plan de prioritati pentru a imbunatati cat mai repede rata de absorbtie a fondurilor UE si a apreciat ca acest lucru poate fi realizat in principal prin eliminarea problemelor din zona achiztiilor publice si a verificarii cererilor de rambursare.

„Comisia Europeana este pregatita sa abordeze in mod favorabil solicitarea Romaniei cu privire la perioada de eligibilitate a 10% din fondurile structurale. Primul-ministru mi-a promis ca imi va trimite in curand programe concrete pentru aceasta masura, fapt care este esential pentru decizia noastra finala”, a adaugat Barroso.

Oficialul UE a mai aratat ca a discutat cu premierul roman si despre locurile de munca pentru tineri, rugandu-l pe acesta sa analizeze alocarile bugetare si modul in care Guvernul de la Bucuresti poate reduce numarul tinerilor care abandoneaza scoala de timpuriu.

La randul sau, premierul Ungureanu a asigurat ca Guvernul va continua reformele in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei si a apreciat ca, in luna iulie, vor putea fi oferite toate argumentele tehnice necesare pentru ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa fie „regandit pe cu totul alte coordonate”.

„Am reiterat o serie de aspecte prioritare pentru Romania din perspectiva agendei economice europene si credem in nevoia de a obtine o redresare economica sustenabila in cadrul Uniunii, fapt pentru care este nevoie de o piata unica europeana care nu poate fi gandita in afara principiului celor patru libertati fundamentale, intre care si libertatea de circulatie a fortei de munca”, a adaugat Ungureanu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here