Bancile americane au creat peste 10.000 de subsidiare in toata lumea pentru a scapa de impozite

0
671
taxe

taxeCele mai mari banci din Statele Unite au infiintat in ultimii 22 de ani peste 10.000 de subsidiare la nivel global, odata cu extinderea afacerilor, pentru a plati taxe mai mici si pentru a scapa de reglementari mai stricte, potrivit unui studiu al Rezervei Federale.

JPMorgan Chase, cea mai mare banca din Statele Unite, este responsabila de infiintarea celor mai multe unitati, 3.391, urmata de Goldman Sachs, Morgan Stanley si Bank of America, fiecare cu peste 2.000 de subsidiare, arata un studiu al Fed New York. Citigroup, a treia mare institutie de credit din SUA, a inregistrat in perioada respectiva 1.645 subsidiare, informeaza Bloomberg.

Criticii afirma ca marile grupuri financiare sunt prea complicate pentru a fi conduse. O lege din 2010 cerea autoritatii federale pentru administrarea depozitelor si Fed sa se asigure ca marile banci pot fi lichidate fara a crea probleme sistemului financiar, daca o astfel de masura devine necesara.

Un senator american a propus chiar o lege pentru a forta divizarea acestora.

„Cand autoritatile de reglementare trebuie sa limiteze riscurile unor megabanci, cu active de mii de miliarde de dolari si sute de firme afiliate, stim deja ca ceea ce este prea mare sa fie lasat sa se prabuseasca este si prea mare sa fie administrat”, a declarat senatorul Sherrod Brown.

Anularea in 1999 a unei legi datand din timpul Marii Depresiuni a reprezentat principalul catalizator al dezvoltarii bancilor mari, arata studiul Fed. Activele marilor banci s-au triplat intre timp, la 15.000 de miliarde de dolari.

Thomas Hoenig, membrul in consiliul director al autoritatii pentru asigurarea depozitelor in SUA, a cerut reactivarea vechii legi, in timp ce propunerea senatorului Brown ar limita activele. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here