Banca Mondiala: Romania, devansata de Polonia si Bulgaria din cauza problemelor cu infrastructura si buna guvernanta

0
555

Ismail Radwan, specialist al biroului Bancii Mondiale in Romania pentru managementul sectorului public, a declarat ca in Romania este mai usor sa deschizi o afacere decat in Polonia sau Bulgaria, dar este depasita de aceste state in topul BM din cauza problemelor cu infrastructura si buna guvernanta, informeaza Mediafax.

„Este mai usor sa deschizi o afacere in Romania decat in Bulgaria sau Polonia, insa aceste doua state sunt mai bine plasate in clasamentul Bancii Mondiale. Deci unde sunt zonele cu probleme? Cred ca trebuie sa ne concentram pe doua aspecte: unul este cum sa obtii electricitate. inca dureaza peste 200 de zile pentru a obtine o conectare la electricitate pentru un depozit nou si costa de cinci ori echivalentul PIB-ul mediu pe cap de locuitor”, a declarat luni Radwan.

O alta problema o reprezinta autorizatiile de constructii, firmele asteptand peste 250 de zile pentru deschiderea unui depozit nou.

Radwan a aratat ca imbunatatirile climatului economic trebuie sa vizeze mediul de afaceri, infrastructura si buna guvernanta.

El a punctat ca IMM-urile se plang cel mai mult de povara reglementarilor legislative, insa considera ca actualul Guvern a fost foarte orientat catre sectorul de afaceri (business friendly), iar acesta poate inainta autoritatilor propuneri concrete si o agenda cu orizontul de timp pentru fiecare dintre acestea.

Radwan s-a referit si la necesitatea imbunatatirii infrastructurii de transport, prin reabilitatea drumurilor, avand in vedere ca circa 40% dintre acestea sunt „destul de proaste”.

„S-a calculat ca acestea vor costa 16 miliarde de euro, iar noi (Romania – n.r.) am primit numai 4 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru perioada urmatoare. Cred ca trebuie cheltuiti acesti bani, mai ales ca sunt gratis”, a mai spus Radwan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here