Banca Mondiala: Reforma administratiei publice este critica pentru dezvoltarea Romaniei

0
704
economie, grafice, bcr, estimare,

economie-graficeGuvernul trebuie sa rezolve provocarile legate de administratia publica daca vrea sa aiba succes pe termen mediu, deoarece amanarea unor reforme necesare de mult timp au erodat perspectivele economice, a declarat vicepresedintele regional al Bancii Mondiale, Philippe Le Houreou.

El s-a intalnit la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta, cei doi participand la conferinta cu tema „Modernizarea Administratiei Publice in Romania”.
„Guvernul trebuie sa rezolve provocarile legate de administratia publica daca vrea sa aiba succes pe termen mediu. Este clar ca sansele de crestere economica sunt influentate de calitatea administratiei publice. Amanarea unor reforme necesare de mult timp au erodat perspectivele economice, iar, invers, cresterea calitatii actului de guvernare poate aduce beneficii concrete”, a spus Le Houreou.
Acesta a aratat ca o administratie publica onesta si institutii de reglementare impartiale sunt in masura sa atraga investitii care sa asigure o crestere economica sanatoasa.
„Reforma administratiei publice este critica pentru dezvoltarea Romaniei pe termen lung si pentru capacitatea sa de a absorbi fonduri europene pe termen mediu. O administratie publica profesionista si onesta este o componenta critica a unui mediu de afaceri sanataos. In mod particular, institutii de reglementare competente, de incredere si impartiale, care sa fie capabile sa aplice si sa impuna mecanismele de piata, sunt esentiale pentru increderea investitorilor. Totodata, o administratie publica competenta este esentiala pentru un sistem fiscal sanatos si pentru utilizarea efcienta a resurselor publice in vederea cresterii investitiilor”, a mai declarat vicepresedintele Bancii Mondiale.
Premierul Victor Ponta a multumit pentru faptul ca board-ul Bancii Mondiale a aprobat, marti, acordarea unui imprumut in valoare de 1 miliard de euro catre statul roman si a aratat ca pentru Guvern prioritara va fi implemnetarea proiectelor convenite cu institutia financiara.
In acest context, Ponta a aratat ca Guvernul nu mai este sub presiunea alegerilor, dar trebuie sa confirme, prin masuri economice si sociale, increderea acordata de populatie.
„Pentru Guvernul actual, duminica s-a inchis un episod de campanie electorala si toate energiile Executivului sunt puse, incepand cu ziua de duminica, in directia unor masuri de reforma structurala, de sprijin pentru economie si pentru reformele sociale, pentru ca imediat ce se incheie campaniile electorale ne intoarcem la faimoasa expresie «it’s about economy». Orice Guvern, oricat de bune rezultate are in alegeri, daca nu incepe imediat sa dovedeasca capacitate administrativa, creativitate in zona economica si sociala, mai devreme sau mai tarziu isi pierde acest sprijin popular”, a spus Ponta.
Banca Mondiala a oferit Romaniei asistenta tehnica in cadrul unui proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.
Proiectul a fost implementat de catre Secretariatul General al Guvernului, cu asistenta tehnica oferita de Banca Mondiala, in perioada 15 septembrie 2011-14 mai 2012 si a avut o valoare totala eligibila de 6,96 milioane lei, dintre care contributia SGG nerambursabila a fost de 2,4 milioane lei.
In urma analizelor sectoriale efectuate in cadrul proiectului, au fost stabilite planuri de actiune, elaborate pe baza recomandarilor Bancii Mondiale, pentru dezvoltare regionala, energie, mediul, sanatate, invatamant superior. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here