Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și EIT InnoEnergy sprijină dezvoltarea peisajului investițional pentru reciclarea bateriilor pentru vehicule electrice în Europa Centrală și de Est, cu un focus inițial pe Polonia.

0
576

Având în vedere că UE a stabilit obiective ambițioase pentru o economie decarbonizată și autonomă, BERD și EIT InnoEnergy vor colabora pentru a sprijini acest obiectiv. Scopul este de a crea și de a permite un peisaj investițional pentru piața de reciclare a bateriilor pentru VE în Europa Centrală și de Est, cu un accent inițial pe Polonia. În acest fel, atât BERD, cât și EIT InnoEnergy pun bazele ecosistemului corespunzător și, în cele din urmă, sporesc utilizarea materiilor prime secundare în producția de baterii.

 

Atât BERD, cât și EIT InnoEnergy au o experiență vastă în ecosistemul bateriilor pentru vehicule electrice și o experiență solidă în promovarea modelelor de afaceri ale economiei circulare. În ultimii ani, BERD a realizat o serie de investiții în producția de baterii pentru VE în Europa Centrală și a construit rețele puternice. EIT InnoEnergy, lider al Alianței Europene a Bateriilor (EBA250), a sprijinit companii extrem de inovatoare care activează în segmentele tehnologiilor ecologice și al bateriilor și a înființat Academia EBA, care va pregăti viitoarea forță de muncă pentru acest sector.

 

Printre obiectivele misiunii se numără identificarea barierelor de piață în calea dezvoltării lanțului valoric al reciclării bateriilor pentru vehicule electrice în Polonia, prin abordarea provocărilor tehnologice și de reglementare. Acest lucru va contribui la identificarea și stabilirea unei piețe adecvate ca platformă pentru a facilita schimburile și parteneriatele între părțile interesate de-a lungul lanțului valoric al reciclării materialelor pentru baterii EV, precum și la dezvoltarea unui centru de cunoștințe pentru oportunități de învățare și, în cele din urmă, va sprijini accesul la finanțare.

 

Realizările actuale ale platformei EBA Academy, condusă de EIT InnoEnergy, vor fi esențiale pentru a se angaja cu principalele părți interesate din întregul lanț valoric al reciclării bateriilor. Academia EBA este un ecosistem educațional paneuropean care vizează formarea, perfecționarea și recalificarea forței de muncă necesare pentru a dezvolta industria bateriilor din UE. Se așteaptă extinderea în țările vecine din Europa Centrală și de Est.

 

„Decarbonizarea eficientă a transporturilor joacă un rol esențial în planul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Analizele sugerează că Polonia va avea peste 1 milion de vehicule electrice pe șosele până în 2030 și va fi un furnizor important de baterii pentru piețele europene. Cu toate acestea, o provocare semnificativă este reprezentată de disponibilitatea componentelor pentru baterii. Intensitatea materială a unui vehicul electric este aproape dublă față de cea a unui vehicul cu combustie internă. În timp ce noile tehnologii ar putea reduce intensitatea materialelor, reciclarea și economia circulară sunt esențiale pentru a se asigura că oferta poate satisface cererea și pentru a garanta autonomia strategică a UE. În calitate de EIT InnoEnergy, ne angajăm să încorporăm industria tehnologiilor ecologice din ECE în lanțurile valorice strategice ale UE, inclusiv o forță de muncă competentă. Suntem încântați că acum ne putem uni forțele cu BERD pentru a dezvolta și extinde ecosistemul de reciclare a bateriilor pentru VE din Europa Centrală”, a comentat Marcin Wasilewski, Directorul General al EIT InnoEnergy Central Europe.

 

„Bateriile sunt recunoscute ca fiind una dintre tehnologiile-cheie pentru tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon și rezilientă, care reprezintă o prioritate de top pentru BERD. Dezvoltarea piețelor pentru materiile prime secundare pentru baterii va fi crucială pentru a accelera tranziția către vehicule cu emisii scăzute și zero de carbon. De asemenea, va permite producerea de materiale în Europa și din deșeuri electronice, cu obiectivul de a oferi beneficii semnificative ale economiei circulare pentru toată lumea, de la cetățeni la investitori. BERD este încântată să colaboreze cu EIT InnoEnergy în ceea ce privește obiectivele noastre comune pentru un sistem de transport mai ecologic și pentru eficiența resurselor”, a comentat Gianpiero Nacci, Director pentru Afaceri Durabile și Infrastructură, Strategie Climatică și Realizare BERD.

  *   *

Despre EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy își desfășoară activitatea în centrul tranziției energetice și este principalul motor de inovare în domeniul energiei durabile, aducând tehnologia și competențele necesare pentru a accelera acordul verde, pentru a progresa către obiectivul de decarbonizare al Europei și pentru a îmbunătăți securitatea energetică.

Clasat ca fiind cel mai important investitor de impact din Europa în domeniul tehnologiilor ecologice în 2022, numit în 2023 în topul primilor 10 investitori activi în deeptech de către Sifted și recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai activ investitor în energie durabilă, EIT InnoEnergy sprijină inovațiile într-o serie de domenii. Printre acestea se numără stocarea energiei, transportul și mobilitatea, energiile regenerabile și clădirile și orașele sustenabile – valorificând ecosistemul său de încredere format din peste 1200 de parteneri și 29 de acționari.

Cele peste 180 de companii din portofoliu sunt pe cale să genereze venituri de 72,8 miliarde de euro și să economisească anual 1,1G de tone de CO2e până în 2030. În mod colectiv, aceste companii au strâns până în prezent investiții de 8 miliarde de euro, 90% dintre start-up-uri colaborând cu corporații pentru a progresa în continuare.

EIT InnoEnergy este forța motrice din spatele a trei inițiative europene strategice care includ Alianța europeană a bateriilor (EBA), Centrul european de accelerare a hidrogenului verde (EGHAC) și Alianța europeană a industriei solare fotovoltaice .

EIT InnoEnergy a fost înființat în 2010 și este sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE înființat în 2008 pentru a stimula inovarea și antreprenoriatul în Europa. De la înființarea sa, EIT InnoEnergy a examinat peste 7 000 de întreprinderi nou înființate, a lansat pe piață peste 300 de produse și a supravegheat depunerea a peste 290 de brevete de către companiile din portofoliul său. În prezent, EIT InnoEnergy are o echipă de peste 200 de persoane, cu birouri în toată Europa și în Boston, SUA. www.innoenergy.com www.innoenergy.com

 

Despre Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

BERD este o bancă de dezvoltare multilaterală care investește în 36 de economii de pe trei continente și care se concentrează în mod special pe sectorul privat. Cu sediul central la Londra, BERD este lider în domeniul finanțării pentru combaterea schimbărilor climatice. Banca este deținută de 71 de țări, precum și de UE și BEI.

Investițiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile sale în economii competitive, favorabile incluziunii, bine guvernate, ecologice, rezistente și integrate. De asemenea, protejarea mediului și angajamentul față de energia durabilă au fost întotdeauna esențiale pentru activitatea BERD. La înființarea BERD, aceasta și-a asumat în mod explicit angajamentul de a promova „o dezvoltare ecologică și durabilă”.

De la 1 ianuarie 2023, BERD își va alinia operațiunile la obiectivele Acordului de la Paris și va crește finanțarea pentru climă la peste 50 % din investițiile sale până în 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here