Australia si Africa de Sud sustin ca seful FMI trebuie ales in functie de merite,nu de nationalitate

0
807
fmi-sigla

fmi-siglaUrmatorul director general al FMI ar trebui sa fie ales in functie de merite, si nu de nationalitate, au declarat ministrii Finantelor din Australia si Africa de Sud intr-un comunicat transmis duminica, citat de Reuters.

Secretarul Trezoreriei Australiei, Wayne Swan, si ministrul sud-african al Finantelor, Pravin Gordhan, copresedinti ai comitetului G20 pentru reforma FMI, au afirmat ca traditia ca directorul general al FMI sa fie un european este depasita.

Ei au facut trimitere la un acord adoptat in 2009 la Pittsburgh de G20 care promoveaza un proces deschis de selectie a directorului general al FMI, cerand onorarea acestei conventii.

„Criza financiara globala a demonstrat ca lumea are nevoie de un FMI puternic si de un director general puternic. Prea mult timp a fost legitimitatea FMI subminata de conventia de a desemna conducerea institutiei in baza nationalitatii candidatilor. Pentru a conserva increderea, credibilitatea si legitimitatea Fondului, trebuie sa existeu n proces deschis si transparent de selectie, care sa rezulte in angajarea celei mai competente persoane ca director general, indiferent de nationalitate”, au aratat cei doi oficial in comunicat.

Institutiile financiare infiintate in 1944 in urma conferintei de la Bretton Woods au operat timp de mai mult de 60 de ani in conformitate cu o traditie neoficiali, dar rigida, care impune ca seful FMI sa fie un european, iar presedintele Bancii Mondiale un american.

Swan a adaugat, separat de omologul sau sud-african, ca importanta tot mai mare a economiilor emergente, in special a celor asiatice, reprezinta un motiv pentru a lua in calcul candidati non-europeni la sefia FMI.

„Traditia de a numi automat un european in acest rol este demult depasita, tinand cont de inclinarea balantei puterii in economia globala catre economiile emergente, in special cele din Asia, in ultimele cateva decenii. Cel mai bun candidat ar putea foarte bine sa vina din Europa, dar cred ca este esential ca selectia sa nu fie limitata la o tara sau un continent. De aceea voi incerca, alaturi de colegii mei internationali, sa ma asigur ca numirea in aceasta institutie globala de foarte mare importanta se va baza pe merite”, a spus ministrul australian.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi din functia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute la New York sub acuzatii de tentativa de viol. Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, sustine ca este nevinovat si a fost eliberat vineri pe cautiune, urmand sa fie judecat in arest la domiciliu, sub monitorizare electronica. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here