Aura Raducu: Rata de absorbtie a fondurilor europene ar fi fost mai mare daca erau conditiile intrunite

0
817
fonduri-bani-euro-banca-europeana

Romania ar fi putut avea o rata de absorbtie a fondurilor europene de 90-95% pentru exercitiul financiar 2007-2013, prin includerea unor proiecte finantate de la bugetul de stat, dar acestea nu respecta anumite reguli, a spus joi ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, citat de Mediafax.

„Am fi putut sa facem mai mult, aveam unele solutii. Am putea include proiecte nationale, finantate de le bugetul de stat. Acestea ar putea sa intre pe alocarea de fonduri 2007-2013. Am analizat un numar foarte mare de proiecte, iar cele la nivel national nu respecta anumite reguli si s-a putut selecta un numar mic de proiecte”, a spus Aura Raducu, joi, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a explicat ca, in urma unei analize facuta cu Ministerul Finantelor, Ministerul Fondurilor Europene a ajuns la concluzia ca rata de absorbtie de 78,74% este „o rata moderata”, care ar fi putut fi mai mare prin schimbarea finantarii unor proiecte nationale, finantate de la bugetul de stat, insa doar un numar mic de proiecte intrunesc conditiile pentru primi finantare europeana.

Aura Raducu a mai spus ca cele mai multe proiecte nationale nu respecta regulile in ceea ce priveste achizitiile publice, acordurile de mediu si autorizatiile de constructie si ca rata de absorbtie ar putea ajunge la 90-95% daca s-ar respecta aceste reguli in proiectele finantate de la bugetul de stat.

De asemenea, ministrul a mai spus ca inca se mai analizeaza proiecte, termenul pana cand proiectele nationale pot fi finantate din fonduri europene expira la sfarsitul lunii martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here