Atentionare majora din cauza efectelor crizei din zona euro: Moody's ar putea cobori ratingurile a 17 banci globale si a 114 institutii financiare europene

0
704
Moodys

moodysMoody’s a avertizat ca ar putea cobori ratingurile de credit a 17 banci de anvergura globala si a 114 institutii financiare europene, tragand un semnal de alarma privind impactul crizei datoriilor de stat asupra sistemului financiar global.

Agentia a anuntat ca evalueaza ratingurile datoriilor pe termen lung si calificativele atribuite situatiei financiare „pe cont propriu” (fara a lua in calcul posibilitatea interventiei actionarilor sau a statului in sprijinul institutiei) pentru mai multe banci.

„Firmele care actioneaza pe pietele de capital se confrunta cu dificultati in continua evolutie, precum conditii de finantare mai fragile, cresterea costurilor de credit, conditii regulatorii tot mai dificile si conditii operationale mai grele”, se arata intr-un comunicat al Moody’s.
Printre institutiile financiare afectate s-ar putea numara gigantii elvetieni UBS si Credit Suisse, dar si banca americana de investitii Morgan Stanley, cele trei grupuri riscand sa piarda pana la trei trepte din ratingul datoriilor pe termen lung, avertizeaza agentia.

Bank of America, cea mai mare banca americana dupa numarul de sucursale, si grupul japonez Nomura ar putea pierde cate un nivel.

Moody’s a retrogradat luni sase tari din zona euro, inclusiv Italia, Spania si Portugalia, si a avertizat ca ar putea cobori ratingurile maxime triplu-A ale Frantei, Marii Britanii si Austriei.

Agentia rivala Standard & Poor’s a retrogradat inca din luna ianuarie Franta si Austria de la AAA la AA+, coborand totodata ratingurile altor sapte state din zona euro si al Fondului European de Stabilitate Financiara.

Moody’s a coborat joi, cu una sau doua trepte, ratingurile IFSR (insurance financial strength rating) ale mai multor mari companii de asigurari din Europa, printre care gigantii Allianz si Generali, acuzand expunerea acestora pe Spania si Italia.

Moneda euro s-a depreciat joi pe pietele asiatice odata cu bursele din regiune, din cauza unor noi amanari in privinta aprobarii pachetului de ajutor financiar extern pentru Grecia.

Traderii sustin ca pietele din Asia nu au avut o reactie notabila la anunturile Moody’s. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here