Asigurarea obligatorie a locuintelor: Politele vor fi disponibile la primarii

0
815
casa-bani

casa-baniSocietatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID, va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.

„In sedinta de marti, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ca societatea de asigurare Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite, denumite polite PAD. PAID va realiza acest lucru prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprietari etc.), astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii PAD”, se arata intr-un comunicat al CSA.

Masura vizeaza cresterea numarului de locuinte asigurate impotriva dezastrelor naturale – cutremure, alunecari de teren si inundatii.

„In baza datelor disponibile estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. in masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD si ma refer in special la cei din mediul rural, intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna”, a declarat in comunicat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Proprietarii de locuinte sunt obligati sa isi asigure locuintele impotriva celor trei riscuri naturale, fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD, emisa de PAID, fie printr-o asigurare facultativa, emisa de alte companii de profil.

„Segmenul asigurarilor facultative de locuinte s-a dezvoltat mai accelerat incepand din 2010, evolutia fiind stimulata evident de introducerea obligativitatii de asigurare impotriva riscurilor de calamitati naturale. Este insa dificil de apreciat daca toate politele facultative emise ofera acoperire si impotriva celor trei riscuri de calamitati naturale (…), intrucat nu exista o baza de date la nivel national care sa cuprinda informatii despre politele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele care opteaza pentru polita facultativa sa se asigure ca printre riscurile acoperite se regasesc si cele trei prevazute de lege, astfel incat sa indeplineasca cerintele legale. CSA analizeaza posibilitatea de a crea o baza nationala de date privind asigurarile facultative de locuinte, care sa fie alimentata cu informatii de catre toate societatile de asigurare care ofera aceste produse”, a mai spus Toncescu.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului:

ABC Asigurari

Astra Asigurari

ARDAF

Carpatica Asig

Certasig

City Insurance

Credit Europe Asigurari

Euroins Romania

Generali

Grawe Romania

Groupama Romania

Platinum Asigurari

Uniqa Asigurari

Pana la 4 iulie PAID a emis peste 600.000 de polite PAD.

Detinerea unei polite de asigurare impotriva riscurilor naturale va fi obligatorie de vineri. Lipsa acesteia va fi sanctionata de catre primarie cu amenda de pana la 500 de lei. (MEDIAFAX)

 

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here