Apel public la sustinerea Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

0
616

Presedintele Consiliului Judetean Cluj a lansat astazi, 20.02.2012, un Apel pentru pastrarea in hotarele statornicite a Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. „Este o datorie a noastra, a fiecarui membru al comunitatii, de a face tot ceea ce putem pentru a pastra Mitropolia condusa astazi

de iPS Andrei in hotarele pe care le-a statornicit regretatul Bartolomeu Anania. Clujul si clujenii trebuie sa pastreze aceasta mitropolie, iar in acest sens am initiat o campanie publica de sustinere. Sper ca membrii comunitatii noastre sa sustina aceasta idee”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Cluj, d-nul Alin Tise.
Listele de sustinere prin semnaturi a pastrarii Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului vor putea fi completate, incepand cu data de 21.02.2012, in spatiile destinate relatiilor cu publicul din cadrul urmatoatrelor institutii:
Sediul CONSILIULUI JUDETEAN CLUJ, str. Calea Dorobantilor, nr.106
REGIA AUTONOMA AEROPORTUL INTERNATIONAL CLUJ-NAPOCA, Cluj-Napoca, Str. Traian Vuia, nr. 149
REGIA AUTONOMA A DRUMURILOR JUDEtENE CLUJ, Cluj-Napoca,  Str. Traian Vuia, nr. 216
REGIA AUTONOMA DE ADMINISTRARE A DOMENIULUI PUBLIC SI PRIVAT AL JUDETULUI CLUJ, Cluj-Napoca, Str. Aviator Badescu, nr. 3
S.C. COMPANIA DE APA SOMES S.A. CLUJ, Cluj-Napoca , B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 79 si la centrele de incasare a facturilor
DIRECTIA JUDETEANA DE EVIDENTA  A PERSOANELOR CLUJ, Cluj-Napoca, Str. Av. Badescu, nr. 7-9,
BIBLIOTECA JUDETEANA „OCTAVIAN GOGA” CLUJ-NAPOCA, Calea Dorobantilor, f.n
MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI CLUJ-NAPOCA, Cluj-Napoca, Str. Memorandumului, nr. 21
MUZEUL DE ARTA  CLUJ, Cluj-Napoca, P-ta Unirii, nr.30
CLUJ ARENA, Cluj Napoca, Aleea Stadionului, nr. 2.

Apelul poate fi sustinut si prin like-uri acordate pe reteaua Facebook, la adresa www.facebook.com/alintise

Biroul de presa

APEL pentru pastrarea in hotarele statornicite a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului „Nu cauta sa mearga lumea dupa vointa ta, ci indreapta voia ta dupa mersul lumii. si vei iesi bine”. (Epictet)

„Numele nostru se va uita cu vremea si nimeni nu-si va aduce aminte de lucrurile noastre si viata noastra va trece ca urma norului si se va risipi ca negura, pe care o alunga razele soarelui si caldura lui o ingreuiaza”  (Cartea intelepciunii lui Solomon, 2,4).  Dar, ce ramane…?
inteleptul biblic Solomon da, prin scrierile sale, masura a ceea ce inalt Prea Sfintitul Bartolomeu spunea ca este relatia dintre vesnicie si vremelnicie. insa, in ciuda sensului biblic al trecerii vremelniciei, iPS Bartolomeu nu a neglijat niciodata buna asezare a lucrarii lui Dumnezeu in viata noastra de zi cu zi.
Mitropolia asezata de cel nu de mult plecat dintre noi, si condusa astazi cu vrednicie de iPS Andrei, nu a fost o expresie a vreunui moft al momentului, ci s-a asezat intr-o fireasca curgere. Iar distrugerea acestei greu realizate constructii, la doar cateva luni de la trecerea la cele vesnice a Arhiereului nostru, poate doar cu greu fi judecata cu ajutorul bunului simt si a dreptei masuri.
Am auzit in ultimele zile nenumarate argumentari aduse fie in favoarea, fie impotriva Mitropoliei noastre. Care faceau trimitere la istorie, la traditii, la vechi pravile sau la justificari morale. Nu am auzit insa pe nimeni, dintre dirigiuitorii Bisericii, sa ridice problema, mult mai sensibila, a prezentei Bisericii in comunitate. Putini, in special dintre cei care sunt dinafara comunitatii noastre, pot intelege ce a insemnat ideea acestei Mitropolii pentru noi, cei care suntem parte a ei. Pentru ca stiu ca iPS Bartolomeu a gandit aceasta Mitropolie nu pentru istorie, nu pentru traditie, nu in ideea gasirii de justificari. stiu sigur ca Arhiereul a gandit Mitropolia in ideea intaririi credintei, a cresterii prezentei Bisericii ortodoxe in cadrul comunitatii, in scopul de a implini mai bine acea adevarata revolutie morala, pe care marele ierarh de la Cluj a dus-o si a sustinut-o permanent.
Cred ca se trece prea usor, si fara prea multa intelepciune, peste imaginea personalitatii lui Bartolomeu Anania. Peste ceea ce a insemnat acesta pentru o buna parte a ortodocsilor romani. Prea repede se sterge cu buretele peste literele testamentului sau spiritual. Iar Biserica Ortodoxa, prin hotararea Sinodului sau, se indeparteaza de poporul pe care trebuie sa il slujeasca.
Revin la inteleptul Solomon, cel demult trecut si prea putin citit sau inteles in aceste zile: „in ochii celor fara de minte, dreptii sunt morti cu desavarsire…”.  Sincer, asteptam mai multa intelepciune manifestata de unii dintre capii Bisericii Ortodoxe. Asteptam ca acestia sa iasa din capcana discutiilor administrative sau a lamentatiilor traditionaliste si sa inteleaga valoarea exceptionala a aspectului misionar al proiectului pus in opera de ierarhul clujean. Care a dat valoare intregii Biserici Ortodoxe Romane. Care a capatat, prin acest proiect, valoarea vizionara, s-a reinventat practic, in incercarea reusita, pana la un punct, de a se reapropria de credinciosi. As fi asteptat ca unii dintre ierarhii ortodoxiei romanesti sa inteleaga mai bine ce a insemnat Mitropolia noastra. Nu doar pentru noi, ci si pentru intreaga ortodoxie. Sa nu lege ideea acestei constructii de meschinaria concurentei pe care au avut-o cu cel care a fost iPS Bartolomeu.
Cred ca noi, membrii comunitatii adunate la un loc de iPS Bartolomeu, si astazi pastorite de catre iPS Andrei, avem datoria de a ne stradui in a face tot ceea ce ne sta in putinta pentru a indrepta ceea ce, spun eu, Sfantul Sinod a judecat stramb. Credinta celor multi nu este nicidecum o marfa, iar sufletul curat nu este moneda de schimb. Din acest motiv fac apel la toti clujenii, indiferent de religie, sa semnam un apel public pentru pastrarea, in forma care a fost promovata de iPS Bartolomeu, a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Alin Tise
Presedintele Consiliului Judetean Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here