Antonescu:Guvernul intentioneaza sa elimine cota unica, sa creasca impozitul pe profit la 25%

0
829
crin-antonescu

crin-antonescuPresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca Guvernul are intentia de a desfiinta cota unica de impozitare introducand un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% si de a dubla valoarea taxelor si impozitelor locale.

 „PNL ia act cu stupoare si indignare de intentia Guvernului Boc-Udrea privind desfiintarea cotei unice de impozitare, majorarea impozitului pe profit si dublarea valorii taxelor si impozitelor locale . Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finantelor, actualul Executiv are in vedere modificarea articolului 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorand la 25% impozitul lunar asupra veniturilor ce depasesc 4.000 de lei, modificarea articolului 17 din aceeasi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% si modificarea articolelor 251, 258 si 263 prin care practic se dubleaza cuantumul taxelor si impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plati aceste sume in cursului anului 2010”, a spus Antonescu, citind textul rezolutiei.

El a mentionat ca PNL are datoria sa aduca la cunostinta opiniei publice din Romania „preparativele Cabinetului Boc-Udrea de impovarare fiscala a romanilor, preparative denuntate saptamana trecuta inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu”.

in plus, Antonescu a mentionat ca PNL „califica o astemenea initiativa a Guvernului Boc-Udrea drept o tentativa de asasinat economic la adresa celui mai productiv segment al societatii romanesti: clasa mijlocie”.

Liderul PNL a precizat ca aceste masuri reprezinta „proba ultima a incompetentei si a lipsei crase de viziune economica a actualei guvernari”.

„Prin desfiintarea cotei unice de impozitare, care a constituit motorul cresterii economice a Romaniei, Cabinetul Boc-Udrea ar aplica lovitura de gratie unei economii care, si asa, dupa un si jumatate de incompetenta si demagogie la putere, abia mai respira. Ca unic aparator al drepturilor si intereselor clasei mijlocii si productive din Romania, PNL are datoria sa denunte si sa impiedice aceste masuri de natura sa arunce economia tarii intr-un faliment generalizat si prelungit”, a mai spus Crin Antonescu.

Documentul de lucru distribuit jurnalistilor prezinta mai multe variante de crestere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut in anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum si pentru companiile cu o rata a rentabilitatii mai mare de 9% sau de peste 15%.

In cazul impozitului pe venit, cota de 25% ar urma sa se aplice doar pentru partea din venit care depaseste 4.000 de lei/luna, fiind acceptata o deducere anuala pentru calculul venitului impozabil de pana la 400 de euro (33 euro/luna) pentru contributii la fonduri de pensii facultative.

De asemenea, cheltuielile deductibile in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala ar urma sa scada de la 40% la 20%, respectiv de la 50% la 25% in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala.

Documentul prezentat de liderul PNL cuprinde opt pagini de liste cu noi coeficienti de calcul pentru impozitele locale datorate atat pentru cladiri si terenuri, cat si pentru autoturisme. Autoritatile locale ar urma sa instiinteze contribuabilii in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului asupra diferentelor de impozite datorate in 2010, care ar trebui platite pana la 30 septembrie.

PNL vrea sa initieze o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Boc-Udrea

Antonescu a subliniat ca „PNL pune in vedere guvernarii Boc-Udrea sa abandoneze tentativa de asasinare a economiei romanesti prin sufocarea liberei initiative”.

„Daca incompetentii care guverneaza temporar Romania nu au solutii de scoatere a Romaniei din criza economica, le ramane o sigura solutie – plecarea din functii! PNL va initia o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Boc-Udrea, pe tema falimentului economic al Romaniei. Oricat s-ar stradui, in dezbaterea publica, actuala guvernare sa acopere realitatea cruda a economiei romanesti cu teme parazitare, romanii stiu foarte bine care este situatia de fapt. Se lovesc de ea in fiecare zi. Acest Guvern trebuie sa plece din Palatul Victoria cu eticheta «incompetenta economica»”, a mai spus Antonescu.

Liberalul a adaugat ca PNL face apel la organizatiile patronale, la organizatiile intreprinzatorilor mici si mijlocii, la societatea civila de centru-dreapta, „sa se alature demersului de aparare a economiei romanesti in fata incompetentei si a dezinteresului actualei puteri”.

„Ii chemam alaturi de noi pe toti romanii productivi si cu spirit de initiativa, pentru a promova, impreuna, solutiile noastre, liberale, pentru scoaterea Romaniei din criza economica, prin stimularea consumului si a investitiilor private, de natura sa creeze noi locuri de munca”, a mai spus liderul PNL, adaugand ca „toate incercarile, atat de la nivelul Guvernului cat si de la nivelul Presedintiei de a introduce teme false pe agenda publica nu pot sa oculteze realitatea economica dramatica, realitate care se formuleaza simplu – falimentul economic al Romaniei”.

Antonescu spune ca economia Romaniei este in faliment

El a mai spus ca si discutiile recente cu FMI si declaratiile pe care guvernatorul BNR le-a dat ne arata foarte clar ca Romania e in fata unui Guvern fara solutii si care, in plus, „intentioneaza masuri care ar asasina economia Romaniei, economia reala care se mai misca”.

„Pozitia PNL este bine cunoscuta, sunt cunoscute si solutiile sale, proiectul nostru de legi cuprinzand masuri in favoarea stimularii economiei se afla in Camera Deputatilor, suntem gata sa-l discutam cu toate fortele politice, dar, in orice caz, acesta este aliniamentul de baza pe care PNL il are in toate aceste discutii. Economia Romaniei este in faliment si trebuie sa facem tot ceea ce putem ca politicieni de putere sau din opozitie ca sa o salvam. Pentru a o salva trebuie insa sa fim constienti ca aceasta este problema Romaniei, nu alta”, a spus Antonescu.

Intrebat cat ar trebui sa fie cota de impozitare, Antonescu a reiterat propunerea din programul sau pentru prezidentiale si din programul politic mai larg al PNL, precizand ca liberalii sunt adeptii unei scaderi a cotei unice de impozitare pana catre 10%, lucru care poate fi facut pe masura ce gradul de colectare creste.

„Stiti foarte bine de plida ca privitor la TVA avem de asemenea o viziune de reducere, o varianta de reducere, la TVA in constructii in special si multe alte lucruri pe care le-am pus intr-un proiect de lege, le-am repetat de fiecare data, pe care de altfel le-au asumat unele din ele cum ar fi desfiintarea impozitului forfetar sau scutirea de impozit a profitului reinvestit si actualii guvernanti fara sa se tina de cuvant”, a conchis Antonescu.

Liberalii au adoptat in acest sens o rezolutie in BPC, intitulata „Aparam clasa mijlocie de tentativa de asasinat economic a Guvernului incompetent Boc-Udrea”.

Ministerul Finantelor: declaratiile presedintelui PNL sunt speculatii

Ministerul Finantelor Publice (MFP) considera ca declaratiile presedintelui PNL privind intentia Guvernului de a desfiinta cota unica si de a dubla taxele locale sunt pe moment doar speculatii politice, dar nu neaga explicit ca ar putea fi adoptate astfel de masuri.

„Singurul document oficial referitor la masurile pe care le va lua Guvernul in perioada urmatoare va fi scrisoarea de intentie pe care Ministerul Finantelor Publice o va remite Fondului Monetar International, dupa incheierea discutiilor tehnice cu reprezentantii misiunii de evaluare. Toate anunturile si declaratiile din acest moment sunt doar speculatii politice”, precizeaza MFP intr-un comunicat, ca raspuns la declaratiile lui Crin Antonescu. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here