Aniversare 60 ani de existenta a Grupului scolar „Samus” Cluj-Napoca

0
510

Grupul scolar „Samus” Cluj-Napoca, institutie de invatamant special care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, organizeaza in perioada 3-6 mai 2011 o serie de manifestari prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la infiintare.
La activitatile educative vor participa elevii si profesorii scolii precum si elevi si profesori din scolile si ong-urile partenere.

Astfel, in zilele de 3 și 4 Mai 2011 vor avea loc ateliere de lucru pe diverse teme, precum: Estetica și igiena corpului omenesc, Ziua internationala a cartii, indeletniciri in arta culinara, stiinta pentru toti-o distractie pentru fiecare, impreuna in lumea copiilor; vizionari de filme educative si dezbateri; Expozitii de pictura cu lucrari ale elevilor; Concursuri sportive; Programe-cultural artistice; Balul stilistului.
Marcarea festiva a evenimentului va avea loc joi, 5 Mai 2011, la ora 11.00 printr-un Te Deum oficiat de IPS Andrei Andreicut, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si luari de cuvant ale reprezentantilor Consiliului Judetean Cluj, Consiliului Local Cluj-Napoca, Inspectoratului scolar Judetean Cluj și ai Facultatii  de Psihologie si stiinte ale Educatiei Cluj-Napoca.  
in data de 6 Mai 2011, incepand cu ora 9.00 se va desfașura simpozionul aniversar cu tema ,,Bune practici in incluziunea scolara si socioprofesionala a elevilor cu CES“, la care vor participa cadre didactice din judetul Cluj cat si din alte judete. Lucrarile simpozionului se vor desfasura pe trei sectiuni: Intervenții psihopedagogice eficiente la elevii si tinerii cu CES – exemple de bune practici; Familie – scoala – comunitate: triada succesului in procesul incluziunii – exemple de bune practici; Auxiliare curriculare – metode si mijloace eficiente folosite in procesul instructiv-educativ.
Obiectivul general al manifestarilor este sa promoveze practicile, valorile, principiile incluzive, curriculumul adaptat si resursele de toate tipurile prin intermediul profesionistilor in educatie, astfel incat acestea sa raspunda asteptarilor si nevoilor reale ale tuturor elevilor din comunitate.
infiintata in 1951 cu scopul de a scolariza elevi cu deficiențe de auz din zona Ardealului, institutia si-a diversificat oferta si profilul, devenind grup scolar. Astfel, desi destinatia initiala a constituit-o scolarizarea elevilor deficienti de auz din zona Ardealului, in anul 1986 s-au constituit si clase pentru deficienti mintali, iar din anul 2006 exista pe fiecare nivel cate o clasa cu elevi din invatamantul de masa in specialitatea estetica si igiena corpului omenesc, Grupul scolar „Samus” Cluj-Napoca devenind astfel scoala incluziva – fiind singura scoala din judet care pregateste elevi din invatamantul de stat pentru meseriile: frizerie, coafura, manichiura, pedichiura si coafor stilist.
„Prin intermediul Grupului scolar „SAMUS”, Consiliul Judetean Cluj ofera fiecarui elev deficient de auz si deficient mintal posibilitatea dobandirii de cunostinte, priceperi si deprinderi sociale, de viata si profesionale, astfel incat acestia sa fie absorbiti mult mai usor si mai repede pe piata muncii. Ne propunem astfel sa oferim tuturor elevilor posibilitatea insusirii unei meserii printr-un curriculum adaptat si prin mijloace specifice de instruire si sa contribuim totodata la egalizarea sanselor elevilor deficienti cu ale celorlalti elevi din comunitatea locala, in scopul realizarii unei bune insertii socio-profesionale si pentru prevenirea marginalizarii sociale a acestor persoane al caror potential se impune a fi mai intens pus in valoare de catre comunitate” a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here