Anim’est, in Republica Moldova: Proiectia filmului "Crulic. Drumul spre dincolo", cu sala plina

0
684

Editia din Republica Moldova a festivalului Anim’est (3-6 noiembrie) a inceput, la Chisinau, joi seara, cu proiectia documentarului animat „Crulic. Drumul spre dincolo” de Anca Damian, productie care a deschis si editia de la Bucuresti a evenimentului.

Peste 400 de persoane au umplut cinematograful Odeon din Chisinau, la deschiderea primei editii a festivalului de animatie din Republica Moldova. Daca intre 7-16 octombrie Anim’est a ajuns la editia a sasea in Romania, oita gonflabila, obisnuita cu Cinema Patria din Bucuresti, a ajuns acum pentru prima data in Chisinau.

Printre cei prezenti la deschiderea festivalului de la Chisinau s-a numarat si ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Marius Lazurca. „Cel mai deprimant lucru la asemenea evenimente este sa inviti un ambasador. si mai deprimant este ca acel ambasador sa vorbeasca mult. Eu n-am sa vorbesc nici pe lung, nici pe scurt. N-am sa vorbesc deloc”, a glumit el.

La proiectia „Crulic. Drumul spre dincolo” de la Chisinau au participat si membri ai echipei care a lucrat la film, animatorii Dragos stefan si Dan Panaitescu, dar si coproducatorul polonez al filmului, Arkadiusz Wojnarovski.

„Crulic. Drumul spre dincolo” a avut premiera mondiala in competitia Festivalului International de Film de la Locarno, in august. Filmul prezinta povestea cetateanului roman Claudiu Crulic, care a murit in greva foamei, intr-o inchisoare din Polonia, fiind incarcerat pentru furt. Romanul a facut acest gest incercand sa isi arate nevinovatia, insa autoritatile romane si poloneze au ramas surde la apelurile sale. Filmul Ancai Damian ii este dedicat lui „Bobi” (numele cu care il strigau apropiatii pe Claudiu Crulic).

„Crulic. Drumul spre dincolo” a deschis, la Chisinau, un maraton de 135 de filme de scurt si lungmetraj din 28 de tari, care se va incheia duminica, cu proiectia productiei americane „9”, de Shane Acker. Pentru spectatorii din Republica Moldova, filmele de la Anim’est sunt subtitrate in limbile romana si rusa.

Pana joi, abonamentele generale pentru festivalul Anim’est din Republica Moldova au fost epuizate, la fel ca si biletele pentru „Creepy Animation Night”, care va avea loc sambata.

Editia Anim’est in capitala Republicii Moldova are loc cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Chisinau. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here