Angajatii ROMATSA vor intra in greva de avertisment miercuri

0
735

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA vor intra in greva de avertisment miercuri, intre orele 11.00 si 13.00, din cauza neincheierii contractului colectiv de munca, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR, Gabriel Tudorache.

„in momentul de fata nu mai avem un contract colectiv de munca. incepand cu data de 30 mai, patronatul a refuzat, dupa aproximativ 80 de zile de negocieri sa mai continuam aceste negocieri. Reprezentantii sindicali din toata tara nu au mai avut posibilitatea sa stea aici (la Bucuresti, n.r.) si au trebuit sa plece acasa si in aceste conditii nu mai e nicio sansa, nu mai exista nicio cale de dialog, refuzand practic negocierile. Singura solutie pe care o avem este aceasta, sa declansam aceasta greva de avertisment, conform legii. Am ales acest lucru, desi legea ma obliga sa o anuntam cu 48 de ore inainte, noi am facut acest anunt cu o saptamana inainte, in speranta ca organele competente ale statului vor interveni si vor gasi o cale sa nu ajungem la acea greva de avertisment”, a spus Tudorache.

Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) are in prezent 1.530 angajati. intre 2.500 – 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.

„Greva la noi presupune ca mergem la lucru, suntem obligati sa asiguram o treime din traficul aerian. Pe de alta parte, asiguram toate zborurile umane, de cautare si salvare, zborurile cu presedinti, monarhi, politia aeriana. Am anuntat atat Ministerul Transporturilor, Consiliul de Administratie, prim- ministrul, presedintele, Autoritatea Aeronautica Civila Romana si inclusiv forurile internationale. Am trimis acum doua-trei zile o scrisoare si am cerut si sprijinul prim-ministrului interimar, Gabriel Oprea. Din pacate, pana acum nu am primit nicio veste, nicio chemare la dialog”, a spus Tudorache.

Sindicalistii au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. intre acestea, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Pe de alta parte, directorul general al ROMATSA, Ion-Aurel Stanciu, a spus, joi, ca se inceraca evitarea declansarii unei greve de avertisment.

„in data de 26 iunie a fost ultima zi de negociere in vederea incheierii contractului colectiv de munca, conform Protocolului de negociere, agreat de comun acord. Conducerea ROMATSA a comunicat inca de la tratative intentia ferma de a incheia contract colectiv de munca pe perioada 2015-2016, in beneficiul intreprinderii si al tuturor angajatilor. Tot atunci conducerea executiva a ROMATSA a anuntat in mod expres ca renunta la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor si isi exprima intentia de a accepta toate revendicarile sindicale care au format obiectul conflictului colectiv de munca si care au fost discutate in cadrul procedurii de conciliere in prezenta reprezentantilor Inspectorarului Teritorial de Munca, cu precizarea ca este de acord cu incheierea contractului colectiv de munca 2015-2016, in forma propusa de Sindicatul ATSR, cu conditia legala de a fi adus la zi cu realitatea existenta la data negocierii, semnarii si intrarii in vigoare a hotararilor Consiliului de Administratie al ROMATSA”, a declarat Stanciu.

Totodata, a adaugat directorul administratiei, conducerea executiva a ROMATSA si comisia de negociere a patronatului au facut un apel, joi, la adresa conducerii Ministerului Transporturilor pentru ca luni, la ora 10.00, sa aiba loc o intalnire intre patronat si sindicalistii controlorilor de trafic aerian, astfel incat sa fie gasita o solutie pentru a evita greva de avertisment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here