ANFP continua dialogul social in domeniul reformarii sistemului functiei publice

0
755

Agentia Nationala a Functionarilor Publici a organizat marti, 23 noiembrie 2010, o intalnire de lucru cu sindicatele si structurile asociative. Dezbaterea se inscrie in seria demersurilor initiate de Agentie cu scopul de a modifica Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Agentia s-a bucurat de reprezentarea la nivel inalt a federatiilor reprezentative ale functionarilor publici din Romania: Sed Lex, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, Forta Legii, CNSRL – FRatIA, Publisind, Sindicatul National al Functionarilor Publici, precum si de prezenta reprezentantior Asociatiei Secretarilor de Orase din Romania, Federatiei Asociatiilor Secretarilor Judetelor, Municipiilor, Oraselor si Comunelor din Romania, Asociatiei Municipiilor din Romania, Federatiei Secretarilor Unitatilor Administrativ Teritoriale din Romania.
intalnirea a avut loc in contextul in care Proiectul de modificare a Legii nr.188/1999 privind Statutul Functionarilor Publici se afla in procedura de transparenta decizionala. Printre modificarile importante propuse a fi aduse Legii, enumeram:
definirea clara a sintagmei prerogativa de putere publica;
modificarea conditiilor de ocupare a functiei publice, avandu-se in vedere depolitizarea functiei publice;
desfiintarea functiei de inspector guvernamental si trecerea persoanelor care ocupa aceste functii in corpul de rezerva al inaltilor functionari publici;
descentralizarea organizarii concursurilor pentru ocuparea functiilor publice;
abrogarea promovarii in clasa si a promovarii rapide;
stabilirea conditiilor minime necesare de ocupare a functiilor publice de conducere;
stabilirea obligatiei de transformare a posturilor vacante de nivel superior in functii publice de nivel asistent sau debutant.
in cadrul intalnirii, s-a dezbatut punctual textul proiectului de modificare, articolele ce au generat discutii referindu-se la suspendarea raporturilor de serviciu ale functionarilor publici in conditiile declansarii grevei (art. 95, alin 2), precum si apartenenta functionarilor publici la structurile de conducere ale partidelor sau formatiunilor politice (art. 44, alin 1). Propunerile partenerilor sociali au fost analizate si discutate, in functie de oportunitate, urmand a fi incluse in textul de lege.
„Apreciez in mod deosebit participarea partenerilor de dialog social la dezbaterea proiectului de lege, acest fapt demonstrand interesul sporit acordat modificarii Statutului functionarilor publici. Avem acelasi scop, intarirea functiei publice si protejarea functionarilor publici, de aceea contam pe aportul partenerilor sociali la crearea si imbunatatirea cadrului legal specific functiei publice si functionarilor publici”, a mentionat domnul Andras SZAKAL, presedintele ANFP.

Presedinte – Secretar de Stat
Andras SZAKAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here